Az ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek összes nyelvi jogát

BRENZOVICS László; NÉMETH Zsolt
Strasbourg, 2019. április 9. Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának sajtóirodája által közreadott képen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond Strasbourgban, a Nyelvi jogok Ukrajnában címmel az Európa Tanácsban szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2019. április 9-én. Mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b), Stefan Schennach, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése osztrák delegációjának tagja (j2) és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke (j). MTI
Vágólapra másolva!
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Strasbourgban azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a tervezett ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.
Vágólapra másolva!

Brenzovics László Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke társaságában az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének keretében folytatott megbeszélést Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával.

A KMKSZ elnöke felhívta a főtitkár figyelmét arra, hogy

Ukrajna továbbra sem teljesítette a Velencei Bizottság korábbi, az oktatási törvényt érintő ajánlásait,

noha a tervezett nyelvtörvény még messzebb megy a kisebbségek jogainak korlátozását illetően.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond Strasbourgban, a Nyelvi jogok Ukrajnában címmel az Európa Tanácsban szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2019. április 9-én. Mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b), Stefan Schennach, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése osztrák delegációjának tagja (j2) és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke (j) Forrás: MTI/-

Németh Zsolt azt mondta, az ukrán törvényhozás szemmel láthatóan kész helyzetet akar teremteni az elnökválasztás második fordulójára, ami szerinte aggodalomra ad okot.

Mint mondta, ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy

olyan feszültségek keletkeznek, amelyek tovább mérgesítik az etnikumok közötti viszonyokat Ukrajnában.

Az ET-főtitkár ígéretet tett arra, hogy megfontolja a magyar szempontokat, és megvizsgálja, milyen lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a helyzet további romlása.

Az Európa Tanács március közepén szólította fel Ukrajnát, hogy halassza el a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály elfogadását a folyamatban lévő elnökválasztás utáni időszakra.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa azt mondta, a különböző nyelvi közösségeket be kell vonni az őket érintő törvények és politikák kidolgozásába, véleményüket és érdekeiket pedig figyelembe kell venni az ilyen jogszabályok elfogadásakor.

Az ukrán parlament február végén kezdte meg az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat második olvasatban történő tárgyalását. A törvényjavaslat információk szerint kimondja, hogy

Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán, és kötelezővé teszi használatát az állami szervekben, valamint nyilvános társadalmi rendezvényeken.

A törvény csak a magánszférában és a vallási szertartásokban nem szabályozza a nyelvhasználatot. Az ukrán nyelv nyilvános megsértése, illetve elhanyagolása jogi felelősségre vonást von maga után.