Sadiq Khan Londonja: átlagban napi 40 késelés történt az elmúlt években

Késes férfit tartóztattak le Londonban
A British police forensics officer holds a knife as he collects evidence on Whitehall near the Houses of Parliament in central London on April 27, 2017, at the scene where a man was detained and taken away by police. Metropolitan police attended an incident on Whitehall in central London near the Houses of Parliament where one man was arrested. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
A brit Evening Standard kérte ki adatokat a hatóságoktól, ebből pedig az derült ki, hogy 2017-18-ban átlagban naponta 40 késekhez köthető bűntényt követtek el a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A rendőrségnek összesen 29 232 olyan ügyben kellett intézkednie, ahol kést használtak fegyverként. Ebbe beletartoznak a halálos és nem halálos kimenetelű támadások is. A számokból az is kiderült, hogy négynaponta öltek meg késsel egy embert az említett időszakban, 9030 alkalommal pedig legalább leszúrtak valakit.

A legtöbb támadást London Southwark városrészében követték el, összesen 1594 késes támadás történt, de a gyilkosságok száma is itt a legnagyobb, 17 embert öltek meg. A legsúlyosabb, hogy

a főváros 33 kerületéből mindössze egyben, Bexley-ben nem történt halálos késelés a kétéves időszakban.

A statisztikák annyira lesújtóak, hogy még a londoni rendőrfőkapitány, Cressida Dick sem kertelt, egyenesen kimondta, hogy

40 éve nem volt ilyen súlyos a helyzet Londonban.

A brit statisztikai hivatal ráadásul tavaly júniusban tett közzé néhány adatot. Ezek alapján az azt megelőző egy évben összesen 14 987 bejelentés érkezett a londoni rendőrséghez késes támadásról. Érzékeltetésképpen, hogy hogyan is formálódik a pakisztáni származású Sadiq Khan főpolgármester Londonja, ez a közel 15 ezer bejelentés a 38 százaléka az összes hasonló bűnügynek Angliát és Walest is együttvéve.

Szintén az Evening Standard írta meg még február elején, hogy a késelések kétharmadát 25 éven aluliak követik el. Az összes bűntény 73 százalékát, tehát négy esetből hármat pedig feketék és más kisebbséghez tartozók, ugyanígy az áldozatok 53 százaléka is ebbe a csoportba tartozik.

Londonban a közbiztonság katasztrofálisnak mondható, amióta a brit főváros polgármestere egy pakisztáni származású politikus, a baloldali munkáspárti Sadiq Khan, aki nem hajlandó fellépni a migráns hátterű bűnözőkkel szemben.