Különbizottság vizsgálja az új-zélandi terrortámadás tettesének előéletét

Brenton Tarrant
Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a főváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 50-en életüket vesztették,és ugyanennyien megsebesültek.
Vágólapra másolva!
Különbizottság fogja vizsgálni Új-Zélandon az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjének előéletét, és azt, hogy a titkosszolgálatok hogyan teljesítették feladataikat vele kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a bizottság elnökévé a legfelsőbb bíróság egyik tagját, Sir William Youngot nevezte ki.

Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a főváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 50-en életüket vesztették, és ugyanennyien megsebesültek Forrás: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, egyebek között a közösségi médiában, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

- mondta hétfőn a miniszterelnök.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök (középen) a christchurchi terrortámadás áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen Christchurchben 2019. március 29-én Forrás: MTI/EPA/Martin Hunter

Az illetékes bíróság pénteken úgy döntött, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a vádlottat, megállapítandó, hogy állapota lehetővé teszi-e felelősségre vonását.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi ötven embert lőtt agyon félautomata fegyverekkel az Új-Zéland déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején.