Májusban szabadul Kim Dzsongnam megmérgezője

KIM Dzsongnam
Shah Alam, 2018. augusztus 16. A Kim Dzsong Nam meggyilkolásával gyanúsított vietnami Doan Thi Huong rendőrök kíséretében érkezik bírósági tárgyalásra a malajziai Shah Alamban 2018. augusztus 16-án. A malajziai hatóságok szerint Doan Thi Huong és társa, az indonéz Siti Aishah VX idegmérget öntött Kim Dzsong Namnak, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvérének arcára a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. február 13-án. (MTI/EPA/Fazry Ismail)
Vágólapra másolva!
Várhatóan májusban szabadul az észak-koreai vezető féltestvére halálának ügyében megvádolt Doan Thi Huong, miután a malajziai ügyészek visszavonták a gyilkosság vádját vele szemben. Ő elismerte, hogy "szándékos testi sértést követett el egy veszélyes eszközzel".
Vágólapra másolva!

Az illetékes bíró három évi börtönbüntetésre ítélte a 30 éves vádlottat a hétfői tárgyaláson, de a nő jó magaviselete miatt ennek egyharmadát elengedte. Beszámítva az eddig börtönben eltöltött időt, a két év májusban lejár.

Március közepén még elutasította a malajziai ügyészség az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsongnam ellen két éve Kuala Lumpurban elkövetett mérgezéses merénylet ügyében őrizetben tartott vietnami vádlott szabadon bocsátási kérelmét. Az ügyészség előtte visszavonta a gyilkosság vádját a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah esetében.

Doan Thi Huong Forrás: MTI/EPA/Fazry Ismail

A két nő azt állította,

úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt, nem állt szándékukban megölni Kim Dzsongnamot.

Ők maradtak a gyilkosság egyedüli gyanúsítottjai, miután az ügy négy észak-koreai gyanúsítottja nem sokkal Kim Dzsongnam megölése után elhagyta Malajziát.

Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást.

Az ügy miatt mélypontra süllyedtek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.