A holokauszttúlélő Simone Veil halálával gúnyolódó szenegáli szocialista politikusnő lett Macron új szóvivője

Vágólapra másolva!
Újabb kormányválság van Franciaországban, három embert is lecserélt kormányában a rekordnépszerűtlen, bevándorláspárti elnök. Ahogy a Le Figaro fogalmaz: kétmillió százalékig csak hozzá közel álló embereket enged a kormány közelébe. Közülük is a legközelebbi bizalmasi körbe tartozik új szóvivője, Sibeth Ndiaye. Az egykori szocialista politikusnő mögött rengeteg botrány van. Sibeth Ndiaye 39 éves, Szenegálban született, és alig három éve kapta meg a francia állampolgárságot. 
Vágólapra másolva!

Sibeth Ndiaye három éve forgolódik Macron körül, és az elnök nagyon megbízik benne. Nem véletlenül: egy alkalommal Ndiaye azt mondta újságíróknak, hogy kedves elnöke kedvéért hazudni is szokott. Minderről egyébként a balliberális Le Monde számolt be – a Le Monde akármennyire is támogatja Macront, Sibeth Ndiaye agresszív stílusát érezhetően nem tudja elviselni.

Sibeth Ndiaye Macronnal 2016-ban Forrás: AFP/Loic Venance

Közismert a 39 éves szenegáli-francia asszonyról, hogy példátlanul durván mer beszélni újságírókkal, amióta Macron bizalmába férkőzött. A L'Express szerint gyakran hívogatja és fenyegeti a riportereket, ha valami neki nem tetszik. Szintén a Le Monde írta meg néhány héttel ezelőtt, hogy a mezőgazdasági kiállításon azzal fenyegetett meg egy újságírót, hogy kidobatja az épületből. Hiszen – ezt is mondta – az a dolga az újságírónak, hogy neki engedelmeskedjen...

„Bizony, vállalom, hogy hazudok, hogy védjem az elnököt!” (L'Express) Forrás: Origo

A leggyalázatosabb esetet a Le canard echainé írta meg az új szóvivőről. 2017 nyarán – néhány órával azelőtt, hogy az AFP kiadta volna a hírt –, elterjedt, hogy meghalt Simone Veil. A Macron körül sajtóügyeket végző Sibeth Ndiaye-tól megkérdezte sms-ben az újságírójuk, hogy igaz-e. Sibeth Ndiaye így válaszolt, félig vicceskedve angolul, félig durva argó nyelven franciául: Yes, az öreglány dead (halott). Nehéz lenne nem észrevenni Sibeth Ndiaye durva antiszemitizmusát – Simone Veil az egyik legismertebb holokauszttúlélő volt, megjárta a koncentrációs tábort, később konzervatív francia politikus és egyben az Európai Unió első női elnöke, még 1979-től. Amellett miniszter, később pedig akadémikus volt.

Sibeth Ndiaye úgy menekült meg az aljas sms-botrány után, hogy egyszerűen letagadta. És hamar a segítségére is siettek, Manuel Valls egykori szocialista miniszterelnök főtanácsadója, egy mauri szocialista politikus (Ibrahima Diawadoh N'Jim) gyorsan rasszizmusról kezdett beszélni. És Sibeth Ndiaye maradhatott Macron körül – sőt, most már hivatalosan is ő a kormányszóvivő, ami Franciaországban kormánytagságot jelent.