Orbán Viktor: Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit!

Claude Juncker, Marx szobor
04 May 2018, Germany, Trier: President of the European Commission, Jean Claude Juncker, speaking in the constantine basilica at the ceremony for the 200th birthday of Karl Marx. Photo: Harald Tittel/dpa
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés épületében nyilatkozott újságíróknak az Európai Bizottság (EB) elnökének, Jean-Claude Junckernek újabb botrányos kijelentései kapcsán.
Vágólapra másolva!

Magyarország miniszterelnöke a sajtó jelen lévő képviselőinek a kérdésére válaszolva leszögezte, hogy

Ahogy az Origo is beszámolt róla,

Jean-Claude Juncker a kommunista filozófus és közgazdász születésének a 200. évfordulóján, 2018 májusában, a németországi Trier városában részt vett Karl Marx szobrának a felavatásán.

A szobrot egyébként a Kínai Népköztársaság ajándékozta Marx szülővárosának.

Európa első embere ezzel a tettével megalázta a kommunizmus 110 millió halálos áldozatát, és nem utolsósorban egy olyan személyiség emléke előtt tisztelgett, aki a modern antiszemitizmus egyik elméleti megalapozója volt.

Jean-Claude Juncker a Marxot dicsőítő rendezvényen Forrás: AFP/Harald Tittel

Marx többek között 1843-as Zsidó kérdés című írásában például azt feszegeti, hogy

Ennél is tovább megy a kommunista filozófus a Tőkében (1867), ahol így gyalázkodik: „Minden árucikk csak pénzt hoz a körülmetélt zsidóknak.” Ez szó szerinti idézet...

Barátjának, Engelsnek írt levelében is egészen aljas módon beszél a zsidókról, „kis-zsidóknak”, „néger-zsidónak” nevezi őket.

Az sem mellékes, hogy a náci antiszemita államrendszer előszeretettel használta ezeket a Marxtól származó idézeteket propagandának.