A tajvani légtér megsértése miatt bírálta Kínát a tajvani külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Szándékos, meggondolatlan és provokatív lépésnek nevezte Joseph Vu tajvani külügyminiszter, hogy két kínai harci repülőgép előző nap a Tajvani-szoros felett átlépte a felezővonalat.
Vágólapra másolva!

Vu a tajvani parlamentben elmondta: a kínai gépek 43 tengeri mérfölddel lépték át a választóvonalat a keleti oldalon Tajvan irányába az ismételt figyelmeztetések ellenére, ami egy 12 perces patthelyzetet idézett elő.

- mondta a külügyminiszter a Channel NewsAsia jelentése szerint.

Vu szerint az utóbbi években nem fordult elő, hogy kínai harci gépek a Tajvani-szoros felett megközelítették volna a szigetet.

Vang Ting-ju, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) képviselője felszólalásában elmondta: kínai gépek korábban csak rövid időre hatoltak be a tajvani légtérbe, és legtöbbször a rossz időjárási viszonyok miatt.

Az Egyesült Államok nem hivatalos képviselete, a tajvani amerikai intézet (AIT) is bírálta Kínát az incidens után amiatt, hogy Peking ezzel megzavarja a fennálló állapotot a Tajvani-szorosban.

Az intézet közleményében sürgette Pekinget, hogy kezdjen újra tárgyalásokat a tajvani kormánnyal.

Kína 2016 júniusában megszakított minden hivatalos kommunikációt Tajvannal, miután a tajvani függetlenséget pártoló DPP jelöltjét, Caj Jing-vent választották meg államfőnek.

Március 24-én

az amerikai haditengerészet és a parti őrség hajói keltek át a Tajvani-szoroson.

Az amerikai hadsereg szerint az átkeléssel demonstrálni kívánták Washington "elkötelezettségét az Indiai- és a Csendes-óceán térségének szabad és nyitott volta mellett".

A tajvani sajtó akkor kiemelte, hogy

Azt megelőzően legutóbb február 25-én fordult ez elő, és Peking akkor a leghatározottabban elutasította az amerikai fél "provokációját", amely - mondták - sem a Tajvani-öböl békéjét, sem az amerikai-kínai kapcsolatok fejlődését nem szolgálja.