Durrdefektet kapott a német kormánygép, elkésett a külügyminiszter

Heiko Maas német miniszter
German Justice Minister Heiko Maas waits before the start of the German government's weekly cabinet meeting in Berlin on July 29, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Heiko Maas német külügyminiszter lekésett egy tanácskozást az ENSZ-ben, mert repülőgépe New Yorkban leszálláskor durrdefektet kapott.
Vágólapra másolva!

Az Airbus A340 kormánygépnek, amellyel a külügyminiszter az Egyesült Államokba utazott, a meghibásodás miatt a leszállópályán kellett várakoznia egy vontatójárműre, hogy eljuthasson egy parkolóállásra a repülőtéren.

Heiko Maas Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A késlekedés következtében Maas kifutott az időből, s már nem tudott részt venni a humanitárius szervezetek alkalmazottainak védelméről szóló tanácskozáson,

amelyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagországai is képviseltették magukat.

Sőt el kellett halasztani Jean-Yves Le Driannal, francia hivatali partnerével tervezett egyik közszereplését is.

Az utóbbi hónapokban

többször gondok voltak a német hadsereg (Bundeswehr) azon szolgálatának repülőgépeivel, amely a politikai tisztségviselőket szállítja hivatalos útjaikon.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter ezért február elején bejelentette, hogy betervezték három új gép megvásárlását.

Január végén Frank-Walter Steinmeier államfő nem tudott a tervezett időben hazautazni etiópiai látogatásáról repülőgépének meghibásodása miatt.

Tavaly novemberben pedig

Angela Merkel kancellár nem érkezett meg időben a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport argentínai csúcstalálkozójára, mert műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia gépének,

a második világháború utáni első kancellárról, Konrad Adenauerről elnevezett Airbus A340-300-as repülőnek.

A kilenc repülőgépet és három helikoptert üzemeltető szolgálat szerint

Kimutatásuk szerint a kormánygépek évente nagyjából 2500 utat tesznek meg, és ezek mintegy 2 százalékánál történik valamilyen fennakadás.