Megvan az új japán császár korszakának neve

Naruhito, Japán
Japan's Prince Naruhito, accompanied by his wife Princess Masako, delivers a speech in the Healthy Society Award Presentation Ceremony in Tokyo on March 14, 2019. The Emperor's abdication will be on April 30, 2019, and his eldest son, Crown Prince Naruhito's succession to the throne on the following day May 1st. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A japán kormány bejelentette hétfőn az új császár, a május elsején trónra lépő Naruhito uralkodása korszakának nevét: a 248. korszak, szakértők és parlamenti vezetők véleményének meghallgatása után, a Reiva nevet kapta.
Vágólapra másolva!

Az uralkodói éra neve – japánul gengo – mindig nagy közérdeklődésre tart számot az országban, mert az élet nagyon sok területén használják.

A gengo általában lefedi egy császár uralkodásának teljes idejét.

Ezúttal miután Akihito bejelentette, hogy április 30-án lemond, így a hatalomváltás nem lesz váratlan. A kormány az előzetes tájékoztatásával minimálisra akarta csökkenteni a naptárváltás okozta fennakadást.

Naruhito Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Pool For Yomiuri

A korszaknévről mindig a hivatalban lévő kormány dönt, és az általában két kínai karakterből - japánul kandzsi - áll. A névnek pozitív, a japán nép ideáljaihoz közel álló jelentésűnek, ezenkívül könnyen írhatónak és olvashatónak, de a nyelvben nem gyakran használtnak kell lennie. Továbbá korábbi korszakneveket nem szabad használni. A Reiva korszaknév nem kínai eredetű, mint a korábbiak, hanem japán klasszikus, és

két tagjának jelentése: "jó", illetve "harmónia".

Az április 30-án lezáruló korszak, a Heiszei jelentése "békét teremtő".