Tombol a keresztényüldözés a világban

TOPSHOTS Horizontal TERRORIST ACTION SCENE OF THE ATTACK SMOKE POLICE OFFICER FIRES AND FIRE-FIGHTING FLAME CHURCH GENERAL VIEW
This handout photo from the Surabaya local government (Pemerintah Kota Surabaya) taken on May 13, 2018 and received by AFP on May 14, 2018 shows police at the site of a blast outside the Gereja Pantekosta Pusat Surabaya (Surabaya Centre Pentecostal Church) in Surabaya. - A series of blasts, including at least one suicide bombing, struck churches in Indonesia on May 13, killing at least 11 people and wounding dozens in the deadliest attack for years in the world's biggest Muslim-majority country. (Photo by Andy PINARIA / PEMERINTAH KOTA SURABAYA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PEMERINTAH KOTA SURABAYA / ANDY PINARIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Robbantások, erőszakos áttérítési kísérletek, falurombolások, emberrablások és nehezen megmagyarázható deportálások – így lehetne jellemezni 2019 első hónapját abból a szempontból, hogy milyen súlyos támadások érték a keresztényeket világszerte.
Vágólapra másolva!

2019-ben is újult erővel folytatódott a keresztények üldözése világszerte. Egyiptomtól a Fülöp-szigetekig érik a keresztény közösségeket olyan erőszakos támadások, amiket Európában eddig nem kell elszenvedniük. De már arra is van példa, hogy Nyugat-Európában negatívan diszkriminálják a keresztény közösségeket a muszlim közösségek javára. Összeállításunkban most végigvesszük az idei eddigi legnagyobb keresztényellenes támadásokat.

Egyre durvább a megfélemlítés

Január 6-án Egyiptomban egy ortodox templomnál robbantottak iszlamisták. Az ortodoxok éppen ezen a napon ünnepelték a karácsonyt. A támadás Nasr városában történt, a helyszínen négy robbanás volt. A támadásban egy rendőr meghalt, ketten megsebesültek. Egyiptomban egyébként december és január folyamán több templomot is be kellett zárni, mivel a feldühödött muszlimokat zavarta a nyitott templom látványa.

Január 13-án az indonéziai Medan városában helyi muszlimok egy olyan épület előtt gyűltek össze, amit keresztények használtak.

Később behatoltak az épületbe, és sikerült elérniük, hogy ne tartsanak ott istentisztelet.

A helyi keresztény közösség érthető módon felháborodott az eset miatt, és teljes joggal annak az érzésnek adtak hangot, hogy már saját országukban is megfélemlítik őket, miközben az állami hatóságok tétlenül szemlélik a támadásokat.

Egyáltalán nem ritkák a keresztény templomok elleni bombamerényletek Forrás: AFP/Andy Pinaria

Közel kétszáz házat semmisítettek meg

Január 24-én Kamerunban iszlám milicisták két keresztény falura támadtak rá, majd azokat le is rombolták. A támadók három embert megöltek, megszentségtelenítették a keresztény ereklyéket, és még egy keresztény kórházat is felgyújtottak.

A Boko Haram katonái 190 házat romboltak le, valamint a felhalmozott terményeket is elrabolták.

Szintén a Boko Haramhoz kapcsolódó hír volt, hogy a terrorszervezet az elmúlt években 1125 keresztény templomot pusztított el Nigériában.

Január 27-én iszlám milicisták robbantottak fel két bombát a Fülöp-szigeteki Jolo városának katolikus templománál a vasárnapi mise alatt. A támadásban 20-an vesztették életüket, és legalább 111 ember megsebesült. A katedrális egyébként egy muszlim többségű városrészben található, és nem ez volt az első eset, hogy a helyi keresztényekre támadtak. 1997-ben a katedrális előtt lőtték le Benjamin de Jesus püspököt. 2010-ben pedig két gránátot dobtak a katedrálisra.

Ghánában feldühödött és felfegyverkezett muszlim fiatalok azért támadtak egy templomra, mivel a helyi lelkész állítólag arról beszélt, hogy még az idén meg fog halni egy helyi imám.

A világ nagy részén támadják a keresztényeket Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Keresztény propaganda terjesztése miatt mentek börtönbe?

A keresztények elleni támadások egy másik formája, hogy a muszlimok megpróbálják áttéríteni őket, vagy pedig rákényszeríteni a keresztényeket, hogy más isteneket imádjanak. Erre volt példa Ugandában, ahol muszlimok azzal fenyegettek egy imádkozó közösséget, hogy mindenkit meggyilkolnak, ha mostantól kezdve nem Allahot fogják tisztelni.

Az afrikai országban két imádkozó nőre támadtak rá, az egyiküket úgy megütötték, hogy súlyosan megsérült. A szomszédok segítségére volt szükség, hogy a nőket megmentsék a még nagyobb erőszaktól.

Január 15-én Iránban egy fellebbviteli bírósági tárgyaláson arra szólítottak fel két keresztény fogvatartottat, hogy mondjanak le a hitükről, de ők ezt megtagadták. A két nőt, Hassan Babaeet és Ahmad Zargart azért ítélték el még 2018 végén, mert „keresztény-cionista propaganda" terjesztésével vádolták őket. A fellebbviteli tárgyaláson egyébként jóváhagyták a korábbi börtönbüntetést a számukra. A bíróság szerint azzal, hogy a két nő az otthonában a kereszténység tanításai szerint élt, az iráni rezsim ellen szervezkedett.

A muszlim többségű országokban egyáltalán nincsenek biztonságban a keresztények Forrás: AFP/Marvin Recinos

„Ez a hely nagyon veszélyes”

Ez az ország nagyon veszélyes hely azok számára, akik keresztényként próbálják élni az életüket – mindez abból a feljegyzésből derült ki, amit egy János álnéven működő lelkész küldött Szomáliából. Az írás szerint az országban az elmúlt években tovább romlott a keresztények helyzete, mivel a különféle terrorcsoportok számára teljesen elfogadhatatlan, hogy valaki Jézus tanításai szerint éljen. A hosszú évtizedek óta polgárháborúba süllyedt ország lakosságának 99,8 százaléka muszlim.

Kenyában január 19-én arról érkezett hír, hogy Nairobi külvárosában a rendőrök azért vertek meg és vettek őrizetbe egy férfit, mert visszautasította, hogy a keresztény hitét elhagyja az iszlámért. Január 31-én egy olyan eset látott napvilágot, miszerint egy Szudánból még 2005-ben Egyiptomba menekült keresztény nőt elraboltak, és visszavitték a korábbi országába.

A nőt nagyon kegyetlenül megverték, hogy térjen vissza a muszlim hitre, de ezt nem tette meg.

Később sikerült megszöknie fogvatartóitól.

A keresztények elleni támadások nem ismernek határokat Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Miért nem fogadnak be keresztény menekülteket?

A keresztényeket azonban nem csak az afrikai és ázsiai országokban érik súlyos támadások. Az Egyesült Királyságban egy keresztény férfi 14 év ott tartózkodás után sem kapott menedékjogot, hogy korábbi hazájában, Pakisztánban nagyon súlyos üldöztetésnek van kitéve. A férfinak vissza kellett térnie Pakisztánba, ahol egyelőre eltűnt, mivel életveszélyes fenyegetéseket kapott. Az eset kapcsán látott napvilágot, hogy a brit bevándorlási hivatal gyakorlatilag diszkriminálja a keresztényeket, és nem ad nekik menedékjogot.

2017-ben a hivatalos 4850 szíriai menekült közül csupán 11 volt keresztény.

Új-Zéland esetében hasonló kifogások merültek fel. 2017. október 31. és 2018. október 31. között hét iraki, 105 afgán és 277 szíriai ember kapott menedéket, de közülük egyetlen keresztény sem volt. A felmerült kifogásokra a kormány azt közölte, hogy nem vallási alapon adnak ki menedékjogot, hanem az üldöztetés alapján. Mindez az érvelés azért is volt furcsa, mivel az elmúlt évek közel-keleti üldöztetései a keresztényeket érték, és nem a muszlimokat.