Nem kaphatnak dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták gyerekei

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam

U.S. mulls pulling troops from Sinai due to ISIS threa
Vágólapra másolva!
A dán kormány csütörtökön bejelentette, hogy nem kapják meg a dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták külföldön született gyerekei. Pontos gyerekszámot egyébként nem lehet tudni, de becslések szerint nagyjából negyven, Dániához kötődő dzsihadista tartózkodik jelenleg az Iszlám Állam által korábban uralt területeken. 
Vágólapra másolva!

A dán kormány közlése szerint az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni, illetve ahol törvénytelen tartózkodni.

– állt a bevándorlásügyi és integrációs minisztérium közleményében.

Dánia becslései szerint nagyjából negyven, Dániához kötődő dzsihadista tartózkodik jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban uralt területeken. Közülük tíz embert fogva tartanak. Arról nincsenek adatok, hogy a dán állampolgársággal is rendelkező dzsihadistáknak hány gyermeke születhetett.

Katonák az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében Forrás: YouTube

Dániában 2016 óta törvénybe ütközik, ha valaki egy konfliktusövezetben terrorszervezethez csatlakozik, és ott részt vesz a harcokban. A skandináv országban ezen a címen tizenhárom embert már el is ítéltek,

közülük kilencet megfosztottak a dán állampolgárságtól, és kiutasítottak az országból.

A másik három személy csak dán állampolgársággal rendelkezett. Az új szabályozás értelmében a kettős állampolgároktól ezentúl egyszerű közigazgatási rendelettel el lehet majd venni a dán állampolgárságot.

Ahogy arról az Origo folyamatosan beszámol,

a dán kormány próbálja visszaszorítani a szélsőséges iszlámot a skandináv államban.

A kiutasítások mellett nemrég egy törvénytervezetet is benyújtottak, amely megtiltaná a külföldi kormányoknak és szervezeteknek, hogy vallási közösségeket támogassanak. A szigorítás egyértelműen a mecsetépítések ellen szól. Februárban pedig olyan bevándorlásellenes törvényeket szavazatott meg a dán parlament, mely szerint többek között kitoloncolási központot fognak létrehozni a bűnöző migránsok számára egy lakatlan szigeten.