Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég luxushajó utasait a viharos tengerről - videó

transport Horizontal, hajó, Norvégia, luxushajó, mentés, mentőhelikopter
The cruise ship Viking Sky is pictured on March 23, 2019 near the west coast of Norway at Hustadvika near Romsdal. - Emergency services said on March 23, 2019 they were airlifting 1,300 passengers off a cruise ship off the Norwegian coast. The Viking Sky cruise ship sent an SOS message due to "engine problems in bad weather", southern Norway's rescue centre said on Twitter, while police reported the passengers would be evacuated by helicopter. (Photo by Odd Roar LANGE / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
A norvég partok közelében bajba került tengerjáró luxushajó 1373 utasát egyesével mentik ki helikopterrel. A Verdens Gang című norvég napilap vasárnap reggeli értesülései szerint eddig 463 embert sikerült közülük biztonságba helyezni, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe.
Vágólapra másolva!

A háborgó tengerről eddig kimentett utasok közül 16-an megsérültek, hárman súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe viszik.

A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

Az NRK norvég rádióadó beszámolt róla, hogy a norvég tengerjárót két vontatóhajó Molde kikötőjébe szállítja.

A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

A viharos, óránkénti 70 kilométeres sebességű szél nehezíti a mentést Forrás: AFP/Odd Roar Lange

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és

a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták.

Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette, hogy a viharos tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fújt, és 6-8 méteres hullámok tomboltak.

Emil Heggelund, a parti őrség tisztségviselője azt mondta, hogy a hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson.

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes.

A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak.

Az utasok közül 16-an megsérültek, hárman súlyosan Forrás: AFP/Odd Roar Lange

A cruisemapper.com honlap adatai szerint a Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városából 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

Az NTB norvég hírügynökség szerint eközben kimentették a 9 fős legénységet a Hagland Captain nevű teherszállító hajóról, amelynek motorja szintén elromlott szombaton, miközben útban volt a Viking Sky felé.