Új-Zélandon kétperces néma csönddel emlékeztek a merénylet áldozataira

Horizontal
Jacinda Ardern
Vágólapra másolva!
Kétperces néma csönddel és az iszlám imára hívó ének országos közvetítésével emlékeztek meg pénteken Új-Zélandon a március 15-i mecsetek elleni merénylet ötven halálos áldozatáról.
Vágólapra másolva!

A feketébe öltözött és fekete fejkendőt viselő

Jacinda Ardern Forrás: AFP/Marty Melville

miniszterelnök társaságában - becslések szerint - ötezren gyűltek össze helyi idő szerint péntek délután a muszlimok elleni vérengzés egyik helyszínén, a christchurchi an-Núr mecset előtti Hagley parkban, hogy meghallgassák a müezzin énekét. Az eseményt élőben közvetítették az új-zélandi televízió- és rádióállomások.
"Új-Zéland veletek gyászol, egyek vagyunk" - jelentette ki a megemlékezés előtt az új-zélandi kormányfő.

Megölt ötven embert

Gamal Fouda, az an-Núr mecset imámja a gyászolóknak pedig azt mondta: "A múlt pénteken itt álltam a mecsetben, és gyűlölettel teli indulatot láttam a terrorista szemében, aki megölt ötven embert, negyvennyolcat megsebesített, és milliók szívét törte össze világszerte".
"Ma ugyanarról a helyről tekintek szét, de most szeretetet és együttérzést látok több ezer új-zélandi honfitársam és világszerte az emberek szemében.

- fűzte hozzá az imám.

Az imádság alatt

Az imát követően - helyi idő szerint 13.32 és 13.34 között - kétperces néma csönddel emlékeztek a halálos áldozatokra, akik menekültek és bevándorlók voltak olyan országokból, mint Pakisztán, India, Malajzia, Indonézia, Törökország, Szomália, Afganisztán és Banglades. A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfi ugyanis egy héttel korábban pontosan ebben az időben követte el az első imaház elleni támadást a pénteki imádságok alatt.

Új-Zélandon március 15-én követett el egy ausztrál állampolgárságú férfi terrortámadást két mecset ellen; a lövöldözésben 50 hívő halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas manifesztumot tett közzé, amelyben a többi között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.