Macron egy síparadicsomban pihent, miközben Párizs lángokban állt

Emmanuel Macron
French president Emmanuel Macron looks on as he visits the Point X monument in Les Eparges, eastern France, on November 6, 2018, as part of ceremonies marking the centenary of the First World War. - The French President kicked off a week of commemorations for the 100th anniversary of the end of World War One, which is set to mix remembrance of the past and warnings about the present surge in nationalism around the globe. (Photo by Etienne LAURENT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Boulevard Voltaire konzervatív híroldal hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Párizs a múlt szombati sárgamellényes tüntetésen ismét lángokban állt, Emmanuel Macron köztársasági elnök egy síparadicsomban szórakozott feleségével, Brigitte Macronnal.
Vágólapra másolva!

Megint rendkívüli vandalizmusról és erőszakról tettek tanúbizonyságot a sárgamellényesek közé beszivárgott szélsőbalos, „hivatásos” vandálok, az ún. Black Blocks (Fekete blokk) nevű csoport tagjai, a rendőrök pedig most sem akadályozták meg a pusztítást. Ahogy azt az Origo is megírta, a Paris Saint-Germain fociklub szétvert üzletében egy rohamrendőr is fosztogatott, a hátizsákjába pakolt néhány PSG-mezt.

A Champs-Élysées ismét lángokban állt, a tudósítások szerint

minden idők egyik legdurvább tüntetését élte át Párizs.

Macron egy síközpontban töltötte a hétvégéjét, tudomást sem véve a tüntetésről

Egy héttel azután, hogy Christophe Castaner belügyminiszter, szintén a sárgamellényes tüntetés éjszakáján egy belvárosi klubban szórakozott egy fiatal lány társaságában, ezúttal

Macron elnök vidám, jókedvűen integető, sízős képei jelentek meg a francia közösségi oldalakon, és később a sajtóban is.

La Mongie, ahol Macron sízett, egyébként a francia Pireneusok legnépszerűbb téli pihenőhelye, de arról is híres, hogy a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France is gyakran áthalad rajta.

A Boulevard Voltaire arra emlékeztet, hogy tavaly decemberben Macronnak meg kellett szakítania egy síhétvégéjét a sárgamellényes tüntetés miatt. A portál szerint most valószínűleg „revansot vett”, és

csak azért is megmutatta, hogy neki fontosabb a síelés, mint a francia emberek problémáinak megoldása.

Forrás: AFP/Etienne Laurent

Hogyan lehetséges, hogy a hatalom, a rendőrség képtelen kiszűrni azt a mintegy 1500 fekete ruhába öltözött szélsőbaloldali rombolót, akik a vandalizmus és az erőszak mögött állnak? Kinek jó ez? – teszi fel a kérdést a konzervatív lap. A jelenlegi hatalom és kormányzat már nem hiteles, minden esélyt eljátszott arra, hogy ezt a kérdést valaha is megnyugtatóan lezárja – írja a Boulevard Voltaire.

A sárgamellényes mozgalom egyik emblematikus alakját megfenyegették

Ennél is nyugtalanítóbb az, amit a Huffington Post francia kiadásának újságírója, Geoffroy Clavel írt meg Éric Drouet házának megrongálása kapcsán. Éric Drouet kamionsofőr, a sárgamellényes mozgalom egyik emblematikus alakja, annyira „félelmetes” ember lehet, hogy Christophe Castaner belügyminiszter személyesen fenyegette perrel, többek között azért, mert Drouet működteti a „La France en colère” („A mérges Franciaország”) nevű Facebook-oldalt.

Ezek után Drouet lakóházát, autóját megrongálták, a gumikat kiszúrták.

A Huffington Post újságírója szerint a politikai motivációt sem szabad kizárni, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kamionsofőrt közvetett úton Édouard Philippe, Macron miniszterelnöke is perrel fenyegette meg. Éric Drouet azt is elmondta a Le Parisien kamerái előtt, hogy folyamatosan kap névtelen fenyegető leveleket is.

Ugyanerről a jelenségről írt nagyszerű esszét Ivan Rioufol, a világ egyik vezető konzervatív napilapjának, a Le Figarónak a kolumnistája. Rioufol azt a kérdést járja körbe a Le Figaróban megjelent írásában, hogy vajon miért tombolhattak szabadon a feketeinges, szélsőbaloldali vandálok gyakorlatilag tíz órán keresztül rendőri közbeavatkozás nélkül? A híres publicista utal a december 1-i tüntetésre, amikor a szélsőbaloldali vandálok összetörték a francia nemzeti szimbólumot, a Marianne-szobrot a Diadalív mellett.

Sárgamellényesek tüntetése Párizsban 2018. december 1-jén Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Erre annak ellenére került sor, hogy 5300 rendőrt mozgósítottak a szintén december 1-ére időzített, 1500 ember részvételével zajlott, palesztin zászlók mögé sorakozó antikapitalista tüntetésre (a palesztin zászló a szélsőbalodal egyik tüntetési szimbóluma Marx, Lenin vagy Che Guevara képei mellett).

A francia kormányzat rosszul ítélte meg a tüntetések erejét

A március 16-i súlyos vandalizmus Rioufol szerint azt mutatja, hogy

az események meghaladták Macront, aki már követni is képtelen azt, ami történik.

Az, hogy a kialakult helyzet miatt Macron menesztette Michel Delpuech rendőrprefektust, aki folyamatosan a tüntetők elleni nyilatkozatokkal bombázta a sajtót, de érdemben semmit sem tett, csak a rendszer amatőrségét és szokásos dilettantizmusát mutatja.

Akárcsak az, hogy Macron azt hitte, uralja a helyzetet, és elmehet síelni a Pireneusokba.

Felgyújtott újságosbódé lángol a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetésén a párizsi Diadalívnél 2019. március 16-án Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

A Le Figaro publicistája, Rioufol szerint abban a pillanatban, amint egy meggyengült hatalom (mert a macroni rezsim lassan egy éve nem kormányoz) úgy tanúsít ellenállást, hogy közben nem hallja meg az emberek hangját, vagy arra a macroni politikai elitre rendkívüli módon jellemző arroganciával, nagyképűséggel reagál, akkor nagy a baj.

Sőt, ha még erőszakot is alkalmaz saját népe ellen, amit hónapok óta látunk, annak nincs mit csodálkozni azon se, hogy a nép folyamatosan lázad ellene.

A francia kormányzat hibázott abban is, hogy rosszul ítélte meg a 4 hónappal ezelőtt elindult tüntetések erejét. Rosszul mérte fel az emberek elégedetlenségét, azt a hatalmas törést, amit a most már hét éve tartó baloldali kormányzás okozott Franciaországban.

Rioufol szerint ebben különös szerepe van Macronnak, aki úgy gondolta, hogy „40-50 ezer elégedetlenről van szó, akiket egy távirányítóval irányítanak”. Erre az elképesztő fake newsra épül a macroni kommunikáció, amit Macron kommunista államtitkára, Schiappa ki is mondott.

A sárgamellényesek tüntetése március 2-án Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

De Macron nemcsak a fake news, hanem a tartalom nélküli, bombasztikus frazeológia ember is. Rioufol kiemeli, hogy

Macron beszéde mögött nincs semmi.

A december 1-i súlyos zavargások és a nemzeti szimbólum meggyalázása után azt nyilatkozta, hogy „soha nem fogom elfogadni az erőszakot”. Ezután pedig kiadták a rendőrségnek azt a parancsot, ami több ezer békés tüntetőnek maradandó, életre szóló sérüléseket okozott, és gumilövedékkel kezdték lőni a tüntetőket.

A kommunikációs elemek között továbbra is szerepel a „szélsőjobb”, a „barnaingesek” és a „barna lepra” felemlegetése, miközben minden elemző egyetért azzal, hogy a vandalizmus mögött a szélsőbalodal, az anarchisták és a velük összefonódott radikális iszlám áll.

A franciák többsége támogatja a sárgamellényes mozgalmat

Párizs szocialista polgármestere, aki képtelen megoldani az utcán élő migránsok helyzetét, a szombati tüntetés során hibátlanul felmondta a macroni fake news gyártól kapott szöveget, miszerint a „szélsőjobboldali tüntetők” gyújtották fel Párizst. És közben riasztották a terrorelhárítást, akiket most szombaton is bevetettek a sárgamellényesek ellen, akik a megélhetésükért küzdő és tüntető francia emberek, nem terroristák, hangsúlyozza Rioufol.

Fontos megjegyezni, hogy a Viavoice közvélemény-kutató felmérése szerint a franciák 57%-a még mindig támogatja a sárgamellényes mozgalmat, és 86 százalékuk, tehát 10-ből 9 francia gondolja úgy, hogy meg kellene változtatni a gazdaság- és szociálpolitikát. 62% szerint pedig módosítani kellene a francia alkotmányt, és abba fel kellene venni az „állampolgári népszavazás intézményét”, mint a sárgamellényesek egyik alapkövetelését.

De hiába, ha eközben Macron síel.