Áprilisra vagy májusra tolódik a Brexit

Theresa May, Európai Unió
5824328 21.03.2019 Britain's Prime Minister Theresa May arrives at the European Union summit, in Brussels, Belgium. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az európai uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament jövő héten a kiválási szerződést.
Vágólapra másolva!

A találkozón elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi

2019. március 29. helyett 2019. május 22. lenne az új határidő,

amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást.

Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Szakemberek szerint ez lényegében azt jelenti, hogy eddig döntenie kellene, hajlandó-e részt venni a május végi európai parlamenti választásokon. Ha igen, akkor jöhetne egy hosszabb kiterjesztés, amelynek időtartamáról később egyeznének meg, ha viszont nem, akkor megállapodás híján rendezetlenül válna ki az Egyesült Királyság.

Theresa May Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Theresa May brit miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón kijelentette, péntek reggel visszatér Londonba, és azonnal nekikezd a munkának, hogy rábírja a brit parlament képviselőit a megállapodás elfogadására, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között léphessen ki az Európai Unióból.

May elmondta, hogy eljött az idő, hogy megvalósuljon a brit választók akarata, és a londoni parlament alsóházának jóváhagyásával megtörténjen Nagy-Britannia uniós kiválása.

– húzta alá May.

Tusk: Április 12-ig minden lehetőség nyitva marad

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy a javaslatról egyhangúlag egyeztek meg szűk körű, éjszakába nyúló ülésükön a huszonhetek vezetői, és ezt később Theresa May is elfogadta.

– mondta.

Hozzátette, a hosszú halasztáshoz a szigetországnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Tusk elmondta, sokkal jobb volt az ülés hangulata, mint várta, konstruktív tárgyalást folytattak a jó szándék és az elkötelezettség szellemében.

Juncker: Mi mindent megtettünk

Az Európai Unió mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a brit kiválási szerződés londoni parlament általi ratifikációját, mást már nem tud felajánlani – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs után.

– fogalmazott.

Mellette meghozták a szükséghelyzeti intézkedéseket az úgynevezett kemény Brexit esetére, így ez sem okozhat fennakadásokat.