Újabb antiszemita határozatot fogadott el az ENSZ emberi jogi tanácsa

izrael, palesztin, gázai övezet
Palestinians stand in front of the border between the Gaza strip and Israel east of Gaza City on May 14, 2018, during clashes with Israeli forces as Palestinians readied for protests over the inauguration of the US embassy following its controversial move to Jerusalem. / AFP PHOTO / MAHMUD HAMS
Vágólapra másolva!
Elítélte az az ENSZ emberi jogi tanácsa Izraelt az állítólagos sorozatos jogsértések miatt, amit a palesztin tüntetőkkel szemben követtek el. A világszervezet szerint az izraeli katonák és biztonsági erők folyamatosan és módszeresen, „esetenként halált okozó erővel” bánnak a fegyvertelen, békés tiltakozókkal szemben. A határozatot nem szavazta meg Magyarország sem, és tiltakoztak többek közt a britek és az osztrákok is. 
Vágólapra másolva!

Elítélte az ENSZ emberi jogi tanácsa egy pénteken elfogadott határozatban Izraelt amiatt, hogy „nyilvánvalóan szándékosan lép fel túlzott, esetenként halált okozó erővel” civil palesztin tüntetőkkel szemben a Gázai övezetben.

A világszervezet genfi székhelyű jogvédő szervezete 23-8 arányban, 15 tartózkodás mellett fogadta el a Pakisztán által az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) nevében előterjesztett határozattervezetet.

A nemmel szavazók között volt Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország és Ukrajna

a dpa német hírügynökség értesülése szerint.

A határozat szövegének megfogalmazásakor egy olyan jelentést vettek figyelembe, amely szerint az izraeli biztonsági erők súlyos és módszeres jogsértéseket követtek el a Gázai övezet határán zajló palesztin tüntetések résztvevőivel szemben. A szakértők szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Palesztinok a Gázai övezet határán 2018 májusában Forrás: AFP/Mahmud Hams

A pénteken elfogadott határozat értelmében az ENSZ emberi jogi tanácsa öt ENSZ-megfigyelőt küld majd a térségbe, hogy figyelemmel kövesse a tüntetések alatti „folyamatos jogsértéseket”.
A szavazáson az európai országok megosztottan voksoltak.

Elfogult a határozattervezet

Jeremy Hunt brit külügyminiszter már a Jewish Weekly című brit hetilapban csütörtökön megjelent írásában jelezte, hogy Nagy-Britannia nem szavazza meg az Izraelt elítélő határozatot. Az ENSZ emberi jogi tanácsának ülésein állandó napirendi pontként szerepel Izrael. Ezzel kapcsolatban Hunt úgy fogalmazott, hogy

és akadályozza a béke megteremtését a Közel-Keleten.

Ugyancsak már csütörtökön Ausztria is jelezte, hogy nem támogatja az Izraelt elítélő határozatot. Martin Weiss, az osztrák ENSZ-nagykövet a Twitteren arról írt, hogy országa nemmel szavaz, mert Sebastian Kurz kancellár szerint

a határozattervezet „politikailag részrehajló Izraellel szemben”

– írta honlapján a The Times of Israel című izraeli lap.

Aviva Raz Sehter, Izrael ENSZ-nagykövete korábban úgy fogalmazott: a február végén bemutatott jelentésben foglaltak

Szerinte a – pénteki szavazáshoz alapul vett – jelentésben figyelmen kívül hagyták azt a „nagyon is valós fenyegetést”, amelyet a Gázai övezetből a Hamász palesztin szervezet tagjai által kilőtt rakéták jelentenek az övezet határa mentén élő 70 ezer izraeli lakosra nézve.