Beismerte tettét az utrechti migráns terrorista

2019.03.22. 16:41

Beismerte tettét pénteken az a török migráns, aki hétfőn három embert ölt meg, és többeket megsebesített egy utrechti villamoson. A hatóságok első körben mindenképpen tisztázni akarták, hogy voltak-e társai a merényletben, de úgy tűnik, hogy egyedül követte el a gyilkosságokat. Az indíték továbbra sem tisztázott, de minden bizonnyal terrortámadásról van szó.

A holland igazságszolgáltatás közlése szerint beismerte pénteken az utrechti lövöldözés fő gyanúsítottja a vizsgálóbíró előtt, hogy egyedül követte el tettét, tehát mégsem voltak társak, mint ahogy azt esetleg korábban feltételezték.

A Törökországban született 37 éves férfi hétfőn tüzet nyitott a hollandiai egyetemi városban egy villamoson, három ember meghalt, öt másik megsebesült.

Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-ánForrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

A férfi ellen többrendbeli emberölés miatt indul eljárás. Korábban a nyomozók találtak egy levelet egy kocsiban, amellyel elmenekült. A levél tartalmából arra következtettek, hogy valószínűleg terrortámadás történt.

A hatóságok közölték azt is, hogy 37 éves Gökmen Tanis továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Péntek este néma felvonulást tartanak Utrechtben a lövöldözés áldozatainak emlékére, ezen várhatóan részt vesz Mark Rutte kormányfő és Ferdinand Grapperhaus belbiztonsági és igazságügyi miniszter, valamint a négy legnagyobb hollandiai város polgármestere is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK