Mike Pompeo: A Hezbollah Libanon stabilitását és biztonságát fenyegeti

summit diplomacy Horizontal US Secretary of State Mike Pompeo looks on as US President Donald Trump addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels on July 12, 2018.  / AFP PHOTO / Brendan
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az Irán által támogatott Hezbollah tevékenysége veszélyt jelent egész Libanon biztonságára és stabilitására - közölte Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő Bejrútban.
Vágólapra másolva!

Pompeo az arab országban tett kétnapos látogatása során találkozott Nabíh Berri parlamenti elnökkel, akinek azt mondta,

Berri, aki egyben az ugyancsak síita, ám mérsékeltnek számító Amal (Remény) párt vezetője, úgy vélte, elsősorban a Hezbollah ellen hozott washingtoni szankciók azok, amelyek károsan érintik az arab ország népét.

Hozzátette azt is, hogy

a Hezbollah azért harcol Izrael ellen, mert a zsidó állam még mindig libanoni területeket tart megszállás alatt.

A szankciók kapcsán Pompeo úgy vélte, a Hezbollah nemrég elindított adománykérő kampánya arra utal, hogy a szervezet - és támogatója, Teherán - elleni megszorítások működnek.

A külügyminiszter találkozott a nyugatbarátnak tartott szunnita Szaad Haríri miniszterelnökkel is.

Haríri irodájának későbbi közleménye szerint a miniszterelnök kiemelte: fontosnak tartja, hogy Washington támogatásáról biztosította Libanon legitim intézményeit.

Palladino tájékoztatása szerint Pompeo tárgyalásokat folytatott Raja al-Hasszán belügyminiszterrel is, mégpedig az arab ország régiós és országon belüli biztonságáról, illetve megvitatták, miként tudja segíteni az Egyesült Államok Libanont a rend és a stabilitás megőrzésében.

Pompeo találkozott Michel Aun elnökkel is, aki leszögezte a külügyminiszternek:

A libanoni elnöki iroda hivatalos Twitter-oldalán hozzátették, Aun számára a legfontosabb az ország nemzeti egységének és a békének a megőrzése.

Az új libanoni kormányban a Hezbollah három tagja is helyet kapott.

A síita (terror)szervezet szóvivője útján azt válaszolta az amerikai külügyminiszter bírálataira, hogy Washington nagy mértékben elfogult Izraellel szemben. A szervezet tévécsatornáján keresztül hozzátette, Pompeo meg akarja osztani az országot.

A külügyminiszter várhatóan szombaton utazik el Libanonból.

Érkezése egybeesett azzal a diplomáciai viharral, amelyet Donald Trump amerikai elnök csütörtöki bejelentése indított el a Golán-fennsík kapcsán.

Trump közölte, hogy

Néhány hete az izraeli hadsereg figyelmeztett, hogy a Hezbollah katonai állások kiépítésébe kezdett a fennsík szíriai oldalán.

2006-ban Izrael offenzívát indított a magát Dél-Libanonba befészkelő síita milícia ellen, amelyet azonban nem sikerült elpusztítani.

Izrael és Libanon jogilag máig háborúban áll egymással,

mert a két ország az Izrael 1948-as megalakulása óta kirobbant háborút - amelyet Libanon több arab országgal együtt indított Izrael ellen - a mai napig nem zárta le békeszerződéssel.