Az Európai Unió május 22-ig adna haladékot a Brexit határidejére

EuropeanParliament Antonio Tajan Vaclav HaveL Strasbourg POLITICS European Parliament President Antonio Tajani
European Parliament President, Antonio Tajani, today opened an extension of the European Parliament buildings in Strasbourg dedicated to Vaclav
Antonio Tajani
Vágólapra másolva!
Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójáról kiszivárgott információk szerint május 22-ig adna haladékot az Európai Unió a Brexit határidejére, legalábbis ezt tartalmazza az elfogadásra váró határozattervezet. De csak azzal a feltétellel tolják ki a határidőt, ha a korábban létrejött megállapodást elfogadja jövő héten a brit parlament.  
Vágólapra másolva!

A határozattervezet szerint az EU május 22-ig adna haladékot a Brexit határidejére azzal a feltétellel, hogy

a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást.

Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ez mégsem sikerül, jövő csütörtökön rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság nem szándékozik európai parlamenti választásokon részt venni, a brit uniós kiválást e határidőn túl nem lehet meghosszabbítani - áll a tervezetben.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke korábban reményét fejezte ki, hogy a Brexit határideje meghosszabbításának időtartama a lehető legrövidebb lesz.

Tajani az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának megkezdését követően kijelentette:

Az Európai Parlament továbbra is úgy véli, hogy a kialkudott és elfogadott megállapodás az egyetlen megoldás, amely garantálja a rendezett Brexitet, és a lehető legjobban csökkenti az emberek és a vállalkozások esetleges kárát.

A határidő meghosszabbításának célja nem lehet csupán időhúzás, ugyanis a megállapodás újratárgyalására nem nyújt lehetőséget, amint azt egyesek képzelik

- tette hozzá Tajani.

Antonio Tajani szerint az EU türelmes volt a britekkel szemben Forrás: AFP/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Theresa May rendezett módon akarja elhagyni az EU-t

Theresa May brit miniszterelnök a csúcs kezdetekor annak a reményének adott hangot, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel, lehetőség szerint június végéig való meghosszabbítása.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak utalt arra, hogy újabb európai uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, amennyiben a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést. Azt mondta, hogy