Janez Janša levélben követelte az EPP-től, hogy ne szavazzanak a Fidesz kizárásáról

Janez Jansa
Janez Jansa, former Prime Minister, president of the right-wing Slovenian Democratic Party (SDS) and winner of the Parliament elections looks on during a meeting with the Slovenian President to discuss the formation of a coalition in Ljubljana, Slovenia, on June 7, 2018. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
A Szlovén Demokratikus Párt (SDS) politikusának levelét az Euractiv szerezte meg. A levélben az áll, hogy nem időszerű a Fidesz kizárásáról beszélni, mert ezzel a pártszakadást veszélyeztetik, ami a Néppárt meggyengüléséhez vezetne. 
Vágólapra másolva!

Janez Janša levélben követelte a Néppártól, hogy halasszák el a szavazást a Fideszről. A politikus a felszólításában két pontban érvelt az elhalasztás mellett. Az első érv, miszerint a Néppárt arra jutott a tavalyi, Helsinki kongresszusán, hogy legfeljebb az EP-választás után foglalkoznak a témával. A második indoklás pedig az, hogy a Fidesz kizárásával az EPP jelentősen meggyengülne Közép- és Kelet-Európában - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Janez Janša, egykori szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke Forrás: AFP/Jure Makovec

Janša továbbá kitért arra, hogy

A Joseph Daulnak, a Néppárt elnökének címzett levelében azt is írta, hogy Manfred Webernek, az EPP jelöltjének ki kéne maradnia a Fidesszel kapcsolatos diskurzusból. Weber főszereplővé lépett elő a Fidesz kizárásának ügyében azzal, hogy ő fogalmazta meg a Fidesz maradásának feltételeit, majd jött ezekről egyeztetni Orbán Viktorral – olvasható az Euractivon.