A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

politics Horizontal
(FILES) In this file photo taken on June 25, 2018 Christian Democratic Union (CDU) Secretary General Annegret Kramp-Karrenbauer holds a press conference after a meeting of the CDU party presidium in Berlin. - Kramp-Karrenbauer announced on October 29, 2018 that she wants to stand for the election of the CDU party chief that will take place at the CDU conference in December. (Photo by Bernd von Jutrczenka / dpa / AFP) / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Annagret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a Fidesz európai néppárti tagságának a felfüggesztését javasolja.
Vágólapra másolva!

A német kormánypárt elnöke szerint a felfüggesztés egy jó opció, amíg Orbán Viktor miniszterelnökkel való bizalom ismét helyrejön – írta a Reuters.

A CDU elnöke azt is mondta,

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák „a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben”.

Annegret Kramp-Karrenbauer a Fidesz EPP-tagságának a felfüggesztését javasolta Forrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban. Az utóbbi bejelentés persze nem tekinthető meglepetésnek Soros György egyik legbefolyásosabb brüsszeli emberétől.

A nagy kérdés: szabad-e maradnia a Fidesznek?

A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról tárgyal szerdán Brüsszelben a pártcsalád. A Fidesz küldöttségét Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia. A Néppárt abszolút megosztott: több tagja – az olasz, a francia, a szlovén például – a Fidesz mellett van, viszont a flamand vagy luxemburgi kispártok meg ellene.

A Néppárt vezetői most nyilván számolgatnak: a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel – viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat. A Néppárt részéről értékelvűségről szó sincs, kereszténydemokrata értékekről még kevesebb: csak számolgatás, hogy mi az érdekük a májusi uniós választásokkal kapcsolatban és megfelelés a bevándorláspárti erőknek.