Bosszút fogadott az Iszlám Állam az új-zélandi mecsetek elleni támadásért

Dátummegjelölés nélküli fotó az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetről, a 2019. március 15-én történt terrortámadás egyik helyszínéről.
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi Christchurch két mecsetében múlt pénteken történt terrortámadás. Az elkövető a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant, aki közösségi oldalán élőben közvetítette, ahogy lemészárol 50 imádkozót. Az Iszlám Állam bosszút esküdött a tömeggyilkosságért. A terrorcsoport egyik szóvivője azt mondta, a támadás felébresztette az alvó dzsihadistákat.
Vágólapra másolva!

- hangoztatta a terrorcsoport egy szóvivője egy, a Nashir News 44 perces hangfelvételén.

A christchuri terrortámadás egyik helyszíne Forrás: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

A dzsihadisták Abi al-Hasszán al-Muhadzsír néven feltüntetett szóvivője a hétfőn közzétett hangfelvételen "hamisnak és alaptalannak" nevezte az Egyesült Államoknak azt a bejelentését is, amely szerint Szíriában győzelmet arattak az Iszlám Állam harcosai felett, és bosszúval fenyegetőzött azokért is, akiket a csoport utolsó kelet-szíriai zárvány területén, Baghúzban ostrom alá vett, majd evakuált az amerikai támogatású kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF).

Az SDF közlései szerint csak az utóbbi hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el az Iszlám Állam utolsó szíriai területét. Beszámolók szerint a Baghúzból távozók jelentős részben külföldi harcosok voltak, akik a már elkerülhetetlenné vált halál helyett a fegyverletételt választották.