Lövöldözés Hollandiában, három halott és öt sérült

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Vágólapra másolva!
Egy villamoson nyitott tüzet egy férfi a hollandiai Utrecht városában. Legalább három ember meghalt, és többen megsérültek. A rendőrség szerint terrortámadás történhetett, egy török származású férfit kerestek. Később a város más pontjain is voltak lövöldözések. A holland hatóságok esti bejelentése szerint elfogták a gyanúsítottat. A francia Le Figaro című lap emlékeztet rá, hogy legutóbb tavaly augusztusban volt Hollandiában terrortámadás. Akkor egy 19 éves afgán migráns megkéselt két amerikai turistát az amszterdami pályaudvaron. A rendőrök akkor rálőttek a terroristára, majd elfogták.
Vágólapra másolva!

Legalább három ember meghalt, és többen megsérültek Utrechtben, miután egy török származású férfi tüzet nyitott egy villamoson délelőtt háromnegyed 11 körül a belváros közelében található Október 24-e téren.

A Mirror szerint a helyszínen vannak a terrorelhárítás emberei.

A közösségi média oldalaira felkerülő képek egy mentőkkel körülvett villamost mutatnak.

Az első hírek egy halálos áldozatról és hét sérültről szóltak, később azonban Jan van Zanen polgármester bejelentette, hogy

három halálos áldozata és öt sérültje van az incidensnek.

Az egyik halálos áldozat egy nő, akit a két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg. A sérültek közül háromnak súlyos az állapota. Az áldozatok számát később a rendőrség is megerősítette.

Jan van Zanen polgármester a sajtótájékoztatón Forrás: MTI/EPA/Robin Utrecht

A lövöldözés Kanaleneiland elővárosi lakónegyedben történt, ahol sok bevándorló él.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt közölte, hogy eddigi információik szerint nincs magyar állampolgár az áldozatok és a sérültek között.

Terrortámadás történhetett

A fegyveres támadó egy autóval elszökött a helyszínről, a hatóságok közzétettek egy képet a 37 éves török származású Gökmen Tamis-ról, akit a lövöldözés kapcsán egész nap kerestek. Végül

a holland hatóságok esti bejelentése szerint elfogták a gyanúsítottat.

Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője azt mondta, egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak. Aalbersberg azt is megerősítette, hogy a városban több helyen is volt lövöldözés.

Korábbi hírek szerint a támadástól 700 méterre egy házat körbekerítettek a rendőrök, de több akció is zajlik a városban.

A rendőrség azt írta, hogy vizsgálják az ügyet, és

A Jan van Zanen polgármester azonban a Twitteren közzétett videójában azt mondta, hogy a török születésű férfi vélhetően terrorista indíttatásból követte el tettét.

Növelték a biztonsági intézkedéseket

Az eset után a kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, Utrechtben a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét, amelyet a férfi elfogása után 4-es fokozatúra csökkentettek. Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és

rendkívüli kormányülést hívott össze.

A hatóságok felszólították felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el házaikat. Emellett a helyi iskolákat is zárva tartják, amíg el nem kapják a lövöldözőt. A reptereken és a közintézményekben is megnövelték a biztonsági készültséget.

A német rendőrség is fokozottan figyeli a holland határt, nem csak a főbb autópályákat, hanem az alsóbbrendű utakat, illetve a vasútvonalakat is szemmel tartják. Heinrich Onstein, az Észak-Rajna-Vesztfáliai rendőrség szóvivője azt mondta, hogy az első információk alapján egy piros Cliot kerestek, de kiderült, hogy ezt a támadó hátrahagyta Utrechtben.

Több lövést halottak

Egy szemtanú egy helyi tévének azt mondta, hogy több lövést hallott, és egy 30 év körüli nőt látott a földre zuhanni, aki azt kiabálta, hogy nem csináltam semmit.

A lövöldözésben egy ember halt meg Forrás: Twitter

Egy helyi rádió megszólaltatott egy másik szemtanút is, aki segíteni próbált egy áldozatnak, akinek véres volt a ruhája. Azt mondta, hogy

az autójához kísérte a nőt, aki eszméletét vesztette,

mire a mentők kiérkeztek.

A feltételezett és most már elfogott gyanúsított Tanis rovásán számos bűncselekmény szerepel, rablástól nemi erőszakon át emberölési kísérletig - közölte a rendőrség.