Tuzson Bence a nemzetek megmaradását hangsúlyozta Brüsszelben

Vágólapra másolva!
A nemzetek megmaradásának jelentőségét hangsúlyozta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Azért volt szükség 1848 küzdelmére, mert egy birodalomban egy nemzet feloldódik, ha nem tudja megtartani önazonosságát. A forradalmárok és szabadságharcosok egyetlen dologban biztosan egyetértettek, mégpedig a nemzeti megmaradás alapvető fontosságában - jelentette ki.

Tuzson Bence az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság március 15. alkalmából tartott rendezvényén arra hívta fel a figyelmet, hogy a forradalmárok és szabadságharcosok küzdelme nem volt hiábavaló: a kiegyezést követően ugyanis erős szövetség alakult ki az osztrákok és a magyarok között. Nekünk is erős szövetségre kell felépítenünk Európát - mondta, sürgetve az egyenlő nemzetek szövetségét és az ezen alapuló erős Európa megteremtését.

Úgy vélekedett, hogy az 1848-as forradalom képes volt megmenteni a magyar kultúrát és hagyományt. Örökül kapott feladatként jelölte meg a magyar hagyomány, a kultúra, a nemzet és a nyelv védelmét és élővé tételét, és arra figyelmeztetett, hogy

az elődök kultúrája hamar elpárolog, ha a következő nemzedék nem teszi magáévá.

El kell mondani az utódoknak történeteket. Egy ország története nemcsak a forradalmak vagy szabadságharcok történetéből áll össze, hanem az emberek és a családok történetéből.

- hangsúlyozta.

Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő köszöntőjében kijelentette, az 1848-as forradalmak európai tavaszának egyik kiemelkedő fejezetét a magyarok írták. Szabadságért vállalt áldozatuk és kálváriájuk az utókor számára is példamutató. Itt, Brüsszelben, Európa fővárosában bizton elmondhatjuk, hogy

Az Európai Unió jelenlegi válságos helyzetében és a tornyosuló kihívások közepette

most is meg kell vívnunk harcainkat országainkért, közös európai értékeinkért, nemzeti és európai érdekeinkért

és identitásunkért, kereszténységünkért és szabadságunkért.

A forradalmi Magyarország kormányzójának, Kossuth Lajosnak tragikus sorsú, Brüsszelbe menekült édesanyjára és leánytestvéreire emlékezve Tőkés László hozzátette: Áldott legyen a forradalmár és szabadságharcos emigránsok emléke!