Az új-zélandi merénylő percekkel a támadás előtt üzent a kormánynak

Jacinda Ardern, Új-Zéland
New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern speaks to the media during a press conference at the Justice Precinct in Christchurch on March 16, 2019. - A right-wing extremist who filmed himself rampaging through two mosques in the quiet New Zealand city of Christchurch killing 49 worshippers appeared in court on a murder charge on March 16, 2019. (Photo by Marty MELVILLE / OFFICE OF PRIME MINITER NEW ZEALAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál szélsőséges "kiáltványát."
Vágólapra másolva!

A christchurchi merénylet elkövetője a támadás előtt manifesztumot küldött ki arról, mire készül.

– mondta Jacinda Ardern miniszterelnök.

A kormányfő hivatalának illetékese elmondta, hogy az e-mailt sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, hogy a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának.

– mondta a miniszterelnök.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök egy christchurchi sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Marty Melville

A kormányfő megerősítette, hogy

módosítani fogják a fegyvertartási törvényt.

A szomszédos Ausztráliában magánemberek nem tarthatnak félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

Mindenhonnan törlik a videót a támadásról

Jacinda Ardern hangsúlyozta, hogy "megválaszolandó kérdései vannak" az internetes óriáscégeknek, ezért már felvette a kapcsolatot Sheryl Sandberggel, a Facebook ügyvezetőjével, aki részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Minden tőlük telhetőt megtettek, hogy töröljék a merényletről az interneten keringő felvételeket.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szerint több mint 1,5 millió posztot töröltek a közösségi portálról, amelyek a Maszdzsid al-Núr mecsetben elkövetett mészárlásról készült videofelvételt tartalmazták. 1,2 millió posztot már a feltöltésekor töröltek, és dolgoznak a felvétel "szerkesztett", erőszakos jelenetek nélküli változatainak eltávolításán is.

Brenton Tarrant a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A Facebookon kívül a Twitter és a Google is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában.

Egy négyéves kislány is súlyosan megsérült

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szerint a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet. Helyi idő szerint vasárnap délután a 48 sebesült közül még 34-en voltak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban az intenzív osztályon.

A sebesültek között egy négyéves kislány is van,

akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba.

Ahogy az Origo korábban megírta,

nőtt az áldozatok száma, jelenleg 50 halott van.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak, de még nem tették közzé a személyazonosságaikat. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel.

Pakisztáni és indiai áldozatok is vannak

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint újabb pakisztáni áldozatokat azonosítottak, így a támadás pakisztáni halottjainak száma kilenc, egyikük nő. Kettőjükkel – Naim Rasiddal és Talha Naimmal – a támadó akkor végzett, amikor megpróbálták megragadni a fegyverét.

Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy

Naim Rasidot, aki látható volt a videón, amint megragadja a támadó fegyverét, mártíromságáért kitüntetik.

India új-zélandi nagykövetsége szerint a halálos áldozatok között legalább 5 indiai van, míg a Times of India című újság a hozzátartozóktól származó értesülések alapján 7 indiai áldozatról számolt be.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a muszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel – jelentette be Winston Peters új-zélandi külügyminiszter.