Itt van Macron kormányának újabb súlyos botránya

sárgamellényes tüntetések, 2019.03.02.
Two "Yellow Vests" (Gilets Jaunes) protesters wear a cartoon mask of French Interior Minister with a wounded eye as they take part in an anti-government demonstration on March 2, 2019 in Bordeaux, southwestern France. - "Yellow Vests" protesters take to the streets for the 16th consecutive Saturday. This movement in France originally started as a protest about planned fuel hikes but has morphed into a mass protest against President's policies and top-down style of governing. (Photo by MEHDI FEDOUACH / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas botrány tört ki Franciaországban, miután a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron belügyminiszteréről, Christophe Castanerről előkerült egy videófelvétel, amin egy párizsi bárban ittasan szórakozik egy fiatal nővel. A felvétel a sárgamellényes tüntetések legkeményebb napján készült, amikor a rendőrök brutálisan bántalmazták a tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Christophe Castaner, Macron egyik legközelibb bizalmasa már többször viselkedett furcsán nyilvánosan is. Az Origo is bemutatta, hogy Macron kampányában milyen furcsa mozdulatokkal „táncolt”. Ez a felvétel akkor került elő, amikor Macron félmeztelen bűnözőkkel készült fotóival és muszlim dervistáncával volt tele a francia sajtó. Macron a már hetek óta tartó belpolitikai válság elől – sorban mondtak le a miniszterei – akkor Jerevánba menekült, és láthatóan jól szórakozott.

Christophe Castaner francia belügyminiszter Forrás: AFP/Hans Lucas/Christoph De Barry

Most Castanerről egy divatos párizsi diszkóban, a Notóban készült videó terjed az interneten. Ez a sárgamellényesek 17. megmozdulása után készült,

miközben a rendőrök gumilövedékkel oszlatták a tömeget, súlyos, maradandó sérüléseket okozva rengeteg tüntetőnek.

Szakértők szerint ez volt a sárgamellényes tüntetések legdurvább napja.

Sárgamellényes tüntetők a francia belügyminisztert ábrázoló gúnyrajzzal, mellyel a szemkilövetésekre hívják fel a figyelmet Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Az eredetileg Twitteren megjelent videón Castaner vodkát iszik, és egy fiatal nővel táncol (Castaner egyébként kétgyerekes családapa, és a felvétel a hajnali órákban készült).

A francia lapok címoldalára azonban azért került a felvétel, mert a francia rendőrséget felügyelő belügyminiszter éppen akkor szórakozott önfeledten egy éjszakai szórakozóhelyen, amikor több 10 ezer rendőrt mozgósítottak a tüntetők ellen. Castaner cinikusan csak annyit válaszolt a kérdésekre, hogy ami történt az a „magánéletének a része”.

A Noto bár

Brice Hortefeux, Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök egykori belügyminisztere úgy fogalmazott, hogy ha valaki Franciaország első rendőre,

akkor a legkevesebb, hogy ez szolidaritásra kötelezi az éppen keményen dolgozó rendőrökkel szemben.

Egyébként a videón nem látható, hogy a belügyminisztert biztonsági emberek kísérnék, ez pedig szabálytalan.