Szijjártó: Nem válunk bevándorlóországgá

SZIJJÁRTÓ Péter
Wroclaw, 2019. március 14. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közre adott képen Beata Kempa humanitárius segélyprogramokért felelős miniszter (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Wroclawban 2019. március 14-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Lengyelország harmadik legnagyobb szolgáltatóközpontjában, Wroclawban avatott fel konzulátust csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ebből az alkalomból elmondott beszédében ígéretet tett arra, hogy nem kell öt évet várni a következő magyar képviselet megnyitásáig Lengyelországban, ugyanis Budapest jövőre újabbakat hoz létre Szczeczinben és Gdanskban a lengyel kormány hozzájárulásával.
Vágólapra másolva!

„Ezekkel a képviseletnyitásokkal szeretnénk nyilvánvalóvá tenni, hogy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk Lengyelországhoz fűződő kapcsolatainknak” – jelentette ki a miniszter.
Közölte, a wroclawi konzulátusnak az lesz a feladata, hogy a gazdasági, a kereskedelmi, az idegenforgalmi és a kulturális kapcsolatokat gyorsan és nagy lépésekkel fejlessze.

A lengyel-magyar kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött: 10,2 milliárd eurót ért el.

Lengyelország mára Magyarország negyedik legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált, és ebben mind Alsó-Sziléziának, mind Wroclawnak döntő szerepe volt – mondta.

Egyre nagyobb a kutatás-fejlesztési potenciál

Kifejtette, a wroclawi képviseletnyitás mellett fontos érv volt az, hogy ebben a városban 300 ezer céget jegyeztek be, amelyek közül nagyon sok a fiatal, kreatív, startupjellegű vállalkozás. Fontos érv volt az itt működő fantasztikus egyetemi struktúra, az egyre nagyobb kutatás-fejlesztési potenciál, valamint hogy Wroclaw mint új nagy szolgáltatóközpont építőipari beruházásokat vonz – mondta. Ezekből a beruházásokból már két nagy magyar építőipari vállalat is kiveszi a részét, és a Wizzair légitársaság a wroclawi repülőtér egyik legfontosabb partenévé vált – jegyezte meg.

„De nemcsak a város jelenét és jövőjét becsüljük nagyra, hanem gazdag történelmét is. Pontosan tudjuk, hogy milyen fontos szerepet játszott a lengyel történelemben, és büszkék vagyunk arra, hogy Wroclaw magyar kapcsolatokkal is rendelkezik” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közre adott képen Beata Kempa humanitárius segélyprogramokért felelős miniszter (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Wroclawban Forrás: MTI/Mitko Sztojcsev

Számíthatunk egymásra

A miniszter szerint a lengyel és a magyar két olyan nemzet, amely mindig számíthatott egymásra, sőt alapvetően mindig csak egymásra számíthatott. Két olyan nemzet, amely sokat harcolt a szabadságáért, és a kommunisták ellen. Két olyan nemzet, amely tiszteli a történelmét, vallási és kulturális örökségét, és ragaszkodik ezek megtartásához. Két olyan ország, amelynek a nemzeti identitás megőrzése nem lehet kérdés.

Két ország, amely most is szövetségesként vesz részt az Európa jövőjéről szóló vitákban, amely az erős nemzetek erős Európáját szeretné megteremteni, amely a keresztény Európa továbbélésében érdekelt, amely megőrzi azt, amit ezer év alatt felépített

– szögezte le Szijjártó Péter.

„Persze, mi, magyarok és lengyelek, két közép-európai nemzet is vagyunk egyúttal. Ahhoz a Közép-Európához tartozunk, amely az európai növekedés motorja lesz a következő években. Közép-Európához tartozunk, ahol a józan ész vezeti a politikai, a gazdasági és a biztonságról szóló döntéseket. Közép-Európában vagyunk, ahol a nemzetek megőrizték identitásukat, ahol mi világossá tettük, hogy ide csak az jöhet be, akit mi beengedünk, és azt, hogy kivel élünk együtt, kizárólag mi dönthetjük el. Két olyan közép-európai nemzet vagyunk, amely a családok támogatásában látja a jövő zálogát” – szögezte le.

Nem válunk bevándorlóországgá

„Közép-Európa ereje az összefogásban van. Mi, akik a Visegrádi Négyek tagjai vagyunk, pontosan tudjuk, hogy az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének vagyunk a tagjai. Az elmúlt években olyan dolgokat értünk el együtt, amelyeket külön-külön biztosan nem érhettünk volna el. Számtalan alkalommal képviseltük sikerrel álláspontunkat Brüsszelben, és néha Brüsszellel szemben is. Világossá tettük mindannyian, hogy mi Lengyelország és Magyarország vagyunk, és nem válunk bevándorlóországgá” – jelentette ki Szijjártó Péter.