Rendszeresek a keresztény templomok elleni támadások Nyugat-Európában

Basilica of Saint-Denis, Saint-Denis-székesegyház
France, Seine Saint Denis, Saint Denis, the basilica cathedral
Vágólapra másolva!
A migránsválság óta rendszeresen tapasztalhatjuk, hogy Európa nyugati felén muszlim bevándorlók és őket segítő szélsőbaloldali, bevándorláspárti aktivisták meggyalázzák, sokszor meg is rongálják a keresztény jelképeket, elsősorban a templomokat, ahogy a zsinagógákat és a zsidó temetőket sem kímélik. Ezek a támadások elsősorban Franciaországban jellemzőek, de nem csak ott. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, legutóbb a francia királyok temetkezési helyét, a Párizs egyik jelentős részben muszlim migránsok lakta Seine-Saint-Denis nevű elővárosában található, vele azonos nevű bazilikát támadták meg.

A seine-saint-denis-i bazilika Forrás: AFP/Hemis.fr/Lourdel Lionel

Az elkövető „bemászhatott” a bazilika orgonájának a hatalmas szerkezetébe, ahol vélhetően beszorult, ezért csak úgy tudott kimenekülni, hogy

széttörte az orgona ajtaját és annak motorját is.

De nemcsak az orgonát rongálta meg, hanem a különleges, XIX. századi üvegeket is, amelyeket még François Debret, híres francia festő rajzolt meg.

Műértői vélemények alapján Debret az itt használt technikájával forradalmasította a templomi üvegfestést.

Pont egy évvel ezelőtt pedig 80 illegális migráns és szélsőbaloldali feminista aktivista foglalta el a bazilikát, így tiltakozva az illegális bevándorlók kiutasítása ellen.

Tavaly május elseje alkalmából pedig bevándorláspárti tüntetést rendezett ugyanez a feminista szervezet a seine-saint-denis-i bazilika épülete elé.

Mivel az utóbbi időszakban megsokszorozódtak a keresztény templomok, zsidó temetők és zsinagógák elleni támadások, szakértők szerint

a Párizs környéki bazilika elleni támadásnak is lehetnek vallási indítékai, azaz radikális iszlamisták állhatnak a háttérben.

Erre utalnak egyébként a Le Parisiennek a témával kapcsolatosan megjelent cikkéhez érkező hozzászólások, amelyek többek között azt vetik a baloldali, illetve liberális francia kormányok (leginkább Emmanuel Macron) szemére, hogy

Az Origo részletesen foglalkozott azzal is, hogy ezek a muszlim radikálisok alapjaiban intéztek támadást Európa ősi zsidó-keresztény hagyományai ellen, támadásaik célkeresztjében a zsidók és a keresztények állnak.

Az is érdekes – ahogy arra az egyébként baloldali esszéista, politológus Laurent Bouvet rámutat egy, a Le Figarónak adott interjújában –, hogy a macroni rezsim és a teljes francia baloldal a laikusságra, azaz

a francia egyházat és államot 1905 óta szétválasztó hivatalos politikára kizárólag a kereszténységgel összefüggésben hivatkozik,

ha a keresztény emberek vallásgyakorlása vagy az egyházak támogatása a téma.

Ilyen esetekben tilos a támogatás vagy a keresztény értékek melletti kiállás, mert Franciaország laikus ország, ez sértené az állam és az egyház múlt század elején kötött paktumát.

Ezzel szemben, ha az iszlámról van szó, akár annak radikális ágáról, akkor a macroni rezsim és

a baloldal nem kiált „ördögöt”, nem hivatkozik a laikusságra, sőt, nyíltan támogatja a muszlimokat.

Egész Franciaország megdöbbent, amikor a köztársasági elnök 2017-ben részt vett a ramadán (a muszlimok 30 napos szigorú böjtje) végét jelentő nagy vacsorán, amelyet az Iszlám Vallás Francia Tanácsa szervezett.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Az is érdekes, hogy miközben folyamatosak a keresztény templomok, zsidó imahelyek, temetők elleni támadások Franciaországban,

egyre másra épülnek az új mecsetek.

2014-ben a belügyminisztérium hivatalos nyilvántartásában több mint kétezer mecsetet tartottak már nyilván, de a Boulevard Voltaire nevű konzervatív hetilap szerint

Az ország egyik legnagyobb mecsetének az építését épp Toulouse-ban kezdték meg, 650 millió forintnak megfelelő euróra tehetők a költségei, amelyhez természetesen a macroni kormányzat is jelentős mértékben hozzájárul.

A zsinagógák és keresztény templomok elleni támadások nemcsak Franciaországban szaporodtak meg, gyakorlatilag minden olyan bevándorlást támogató országban (Dánia, Svédország, Németország, Hollandia, Belgium), amely nagyobb számban fogadott be muszlim migránsokat.

A francia templom elleni támadásokkal nemrégiben a vatikáni hírújság, a Vatican News is behatóbban foglalkozott, különös tekintettel arra a rombolási hullámra, amely február elején volt, és

amelyben egy hét alatt 5 keresztény templomot rongáltak meg a szélsőséges iszlám fanatikusai.

Egy 2017-es hivatalos belügyminiszteri adat szerint a 978 templomrongálásból 878-at keresztény templomok ellen követtek el, ez nagyjából naponta két támadást jelent.

Olaszországban is támadják a muszlim migránsok a keresztény templomokat

Az Origo megírta, hogy tavaly márciusban egy Othman Jridi nevű, Franciaországból kitoloncolt algériai származású illegális bevándorló az olaszországi Pompejiben, épp nagycsütörtökön, amikor a hívek a Szűz Máriáról elnevezett bazilika mellett gyülekeztek,

egy lopott autóval a bazilika melletti tömegbe akart hajtani.

A pompeji bazilika épülete Forrás: Origo

A híveknek az volt a szerencséjük, hogy a templomot betontömbökkel vették körbe a helyi hatóságok, így a migráns autója fennakadt a tömbökön.

A muszlim férfi saját bevallása szerint

2018. december végén, a keresztény világ legfontosabb ünnepére, a karácsonyra időzítve, egy Moshin Ibrahim Omar nevű

szomáliai muszlim migráns bombatámadást tervezett a római Szent Péter-bazilika épületében.

A migránst szerencsére az olasz rendőrség még időben elfogta.

A római Szent Péter-bazilika Forrás: AFP/GABRIEL BOUYS

Egyébként már régebb óta hatósági megfigyelés alatt állt, mivel az olasz hatóságok tudták róla, hogy

az Iszlám Állam egyik szomáliai sejtjének a tagja volt.

A szomáliai férfi a strasbourgi terrortámadást követően pedig a testvérének nevezte azokat, akik Allah nevében keresztényeket gyilkolnak.

Hatósági információk szerint a migráns több alkalommal is arról írt a közösségi médiában, hogy