Az Európai Parlament támogatta Soros emberének európai főügyészi jelölését

Laura Codruta Kövesi
Bukarest, 2018. február 28. Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) vezető főügyész a DNA bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Laura Codruta Kövesit, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön. Kövesi 5 éven át vezette a DNA-t, amely idő alatt a szervezet a román belpolitikában a politikai ellenfelekkel és a nemzeti kisebbségekkel, különösen a magyarokkal való leszámolás eszközévé vált. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kövesi mögött állt az EU két sorosista, bevándorláspárti „erős embere”, Frans Timmermans és Guy Verhofstadt.
Vágólapra másolva!

Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra.

Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben.

Bukarest, 2018. február 28. Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) vezető főügyész a DNA bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Ahogy arról korábban az Origo már beszámolt, Kövesi öt éven át vezette a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

Ez idő alatt az intézmény a román belpolitikában a politikai ellenfelekkel és a nemzeti kisebbségekkel, különösen a magyarokkal való leszámolás eszközévé vált.

A DNA törvénytelenül együttműködött a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate utódszervezetével, a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI).

A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottságot megkerülve a DNA jogellenesen szerzett meg a SRI által lehallgatott politikusokról hangfelvételeket, amiket később bírósági perekben használtak fel, szintén törvénytelenül.

A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Claudiu Manda által nyilvánosságra hozott adatok alapján 2005 és 2016 között mintegy 6 millió román állampolgárt hallgattak le.
A SRI ezt úgy tagadta, hogy saját magát leplezte le: szerintük „csak” 300 ezer embert hallgattak le nemzetbiztonsági okokból.

Arról az Origo októberben számolt be részletesen, hogy az erdélyi magyar politikusok elleni lejárató hadjáratokban is felhasználták a DNA-t, hamisan korrupcióval, hivatali visszaéléssel és más dolgokkal vádolva meg a magyarság érdekeiért határozottan kiálló vezetőket.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád például azt nyilatkozta, hogy

a fürdő- és a hálószobájába is lehallgató készülékeket helyeztek el.

Sepsiszentgyörgy, 2017. július 18. Klaus Iohannis román államfőt (j) sepsiszentgyörgyi látogatásán Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke (b) és Antal Árpád András polgármester (k) fogadja 2017. július 18-án Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Csíkszereda szintén igaztalanul megvádolt polgármestere, Ráduly Róbert pedig azt mondta:

Mindezek ellenére a brüsszeli bürokraták, élen Frans Timmermansszal, a bevándorláspárti szocialisták csúcsjelöltjével, és Guy Verhofstadttal, a szintén bevándorláspárti liberális EP-frakció vezetőjével,
aktívan támogatták Laura Codruţa Kövesi kinevezését a várhatóan 2020-ban létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére, főügyészi minőségben. Mint látható, nem eredménytelenül.

Kövesit egyébként hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolják Romániában, amelyeket akkor követhetett el, amikor a DNA vezetője volt.

De a jelölés kapcsán korábban interjút adott Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője, aki elmondta, hogy Kövesi neve 18 bűnügyi aktában szerepel.