CDU-s politikus: Helyes Orbán Viktor javaslata

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. február 27. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítása helyes javaslat Orbán Viktor magyar kormányfő részéről – mondta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa a Die Welt című német lapnak adott interjújában. Az erősen bevándorláspárti szociáldemokratáknak (SPD) természetesen nem tetszik Magyarország miniszterelnökének a javaslata. 
Vágólapra másolva!

Armin Schuster kiemelte, hogy

a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz,

az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer.

Armin Schuster Forrás: AFP/Gregor Fischer

– mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának tagja, kiemelve, hogy a schengeni rendszer gondjai miatt az európai polgárok egyre kevésbé bíznak a biztonság európai ígéretében.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa,

az erősen bevándorláspárti Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont elvetette az elképzelést.

A baloldali párt Bundestag-frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa, Burkhart Lischka szerint a valódi cél az európai megoldások megakadályozása és az európai intézmények gyengítése.

Saját és konkrét megoldási javaslatokat persze nem közölt a bevándorláspárti politikus.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Orbán Viktor javaslatát a Die Welt kiadójához tartozó vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban megjelent interjúban ismertette, kiemelve, hogy

Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek különtanácsára kell bízni.

– jelentette ki Magyarország miniszterelnöke.