Halállal fenyegetik a migránsok a kóser étterem tulajdonosát Berlinben

2019.03.02. 15:02

Az izraeli származású, Jeruzsálemben született Yorai Feinberg Berlin egyik kóser éttermének a tulajdonosa. Saját bevallása alapján már nem érzi magát biztonságban a német fővárosban, mert állandóan halálos fenyegetéseket kap, többségében muszlim migránsoktól.

Yorai Feinberg kóser étteremtulajdonos berlini étterme előtt állt, amikor egy idegen férfi rámosolygott, majd ezt mondta neki: Menj vissza a gázkamrába!

Az ilyen és ehhez hasonló sértések mára rendszeres eseményekké váltak Feinberg éttermében — írja a Neokohn, a Times of Israel riportjára hivatkozva.

A holokauszt tagadásától kezdve az Izrael elleni gyűlöletkeltésen át egészen a náci sértésekig, mint például a „mocskos zsidó", minden előfordult már — meséli Feinberg.

Vannak, akik halálosan fenyegetik az interneten. A cikk írójának felolvasta az egyik kommentet, amelyet nagybetűvel írtak: Elvágom a torkodat!

Feinberg hat éve nyitotta meg kóser éttermét Berlin nyugati felén. Hummusz, falafel és más kóser ételek vannak az étlapon, hangulatos környezetben várja vendégeit.

Az étterem fényesen díszített falain Dávid-csillagok díszelegnek. Az ablakban menóra jelzi, hogy ez vállaltan zsidó étterem.

Az antiszemita bántalmazások matricákkal kezdődtek, amelyek Izrael bojkottálását követelték, majd egyre több zaklató telefonhívás és e-mail üzenet érkezett.

A visszaélések új szintre léptek azzal a 2017 decemberi videóüzenettel, melyben egy fehér, 50 éves német férfi látható, aki ezeket a szavakat mondja az étteremben: „Menj vissza a gázkamrába!"

Ma már minimum heti egyszer ér zaklatás, de egyre szélsőségesebb dolgok történnek— mondta az étteremtulajdonos a Times of Israelnek.

„Nagyon kreatívak: a közösségi médián érkező üzeneteken túl negatív értékeléseket is adnak a Facebookon".

A lap szerint a legtöbb támadó muszlim, vagy újonnan érkezett migráns.Mint emlékezetes, 2015 és 2016 között több mint egymillió migráns érkezett Németországba, főleg az arab világból.

Feinberg eddig húsz panaszt nyújtott be a helyi rendőrséghez, de eddig csak a videón rögzített támadó kapott hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetést.

A muszlim migránsok tehát megúszták a büntetést. 

A riport szerint egy friss interjúban Claudia Vanoni német ügyész elismerte, hogy az elmúlt évben benyújtott 440 antiszemitizmussal kapcsolatos ügynek 41%-át bizonyítékok hiányában nem sikerült lezárni. Annak ellenére, hogy látszólag véget nem érő harcot folytat a bántalmazóival szemben, Feinberg elhatározta, hogy nem adja fel.

Most egy petíciót készít elő, amely arra ösztönzi a hatóságokat, hogy szigorítsák az antiszemitizmus elleni szabályokat. A petíciót már 50 ezren írták alá.

„Személy szerint több támogatást és szeretetet kapok, mint gyűlöletet" — mondta reménykedve az izraeli lapnak.

Remélem, ez a pozitív oldal fog majd erősödni Németországban, Franciaországban és egész Európában — tette hozzá.