A dánok megunták: integráció helyett hazaszállítják a migránsokat

migráns, Koppenhága
COPENHAGEN, DENMARK - SEPTEMBER 10: A lot of clothes and food has been gathered and organized by people volunteering to help the Syrian refugees on September 10, 2015 at Copenhagen Central Station, in Copenhagen, Denmark. Bjoern Haldorsen / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A dán parlament, a Folketinget nemrég megszavazott egy törvénycsomagot, amit teljes paradigmaváltásnak tartanak az ország eddigi migrációs politikájában.
Vágólapra másolva!

Az új törvények életbe lépése után ugyanis a migránsok integrációja helyett arra fognak koncentrálni a skandináv országban, hogy inkább hazaszállítsák a bevándorlókat a származási országaikba, amikor csak lehetséges – erről Peter Poornima, a jobboldali Dán Néppárt frakcióvezetője beszélt.

Az egyezség magába foglalja a bűnöző migránsok

áthelyezését egy távolabb eső szigetre, az állami integrációs támogatásokból visszavesznek, korlátozzák a családegyesítéseket, a tartózkodási engedélyek ideiglenessé válnak, illetve azok visszavonása könnyebb, meghosszabbítása pedig nehezebb lesz.

A megállapodás a jobboldali kormánypártok és a Dán Néppárt között jött létre, de a Szociáldemokraták is támogatják, és már 2018 ősze óta tárgyalták.

Ez is jól példázza, hogy a dánok amúgy sem szórakoznak különösebben, ha a migránsok rendszabályozásáról van szó. Az első változásokat tavaly év végén jelentették be, amiknek a mostaniak a folytatásai. Akkor például megszabták, hogy egy iskolában maximum 30 százalék lehet a migránsok aránya, továbbá kötelező lesz a legkisebbeknek is a dán nyelv elsajátítása.

A kormányzat határozott célja az is, hogy

felszámolja az úgynevezett etnikai (értsd: migráns) gettókat, azokat a külvárosi és elővárosi övezeteket, ahol óriási többségben élnek migránsok a saját szokásaik és „törvényeik” szerint.

Lebontják azokat a főként fővárosi szociális lakásokat is, ahol a migránsok ideiglenesen élnek, átalakítva ezzel a kerületek etno-kulturális jellegét, aminek viszont az ott élő nem migráns hátterű, kis jövedelmű dánok természetesen nem örülnek. Egy másik intézkedés a kvóták bevezetése lesz, amelyben maximalizálni fogják azt, hogy egy-egy kerületben mekkora lehet a migránsok aránya.

Az egyik leghatározottabb lépés pedig az, amelyben a kormányzat a gettón belül elkövetett bűncselekményeket kétszer akkora büntetési tétellel sújtja, mint az azon kívül elkövetetteket.
Ez a változás az azt ellenzők szerint a muszlimok ellen irányul. Mads Fuglede, a jobbközép kormány egyik parlamenti képviselője viszont egyenesen azt mondja:

Asszimilációra van szükség, azaz a muszlim csoportoknak, akik nemet mondanak ma a dán szabályokra, tehát így Dániára is, az iszlám vallásuk mellett el kell fogadniuk a dán jogrendszert és az együttélési szabályokat – tette hozzá.

Magyarán,

a dánok törvényi erővel kényszerítik ki az alkalmazkodni nem akaró migránsokból azt, aminek egyébként természetesnek kellene lennie.

Tehát, ha befogadnak egy országban, akkor nem törvényen kívüliként bűnözésből élsz, hanem futólépésben integrálódsz a többségi társadalomhoz, vagy mehetsz haza.