Svédország nem vizsgálja az Iszlám Államtól hazatérő harcosokat

djihadist ISIS Iszlám Állam
An image made available by propaganda Islamist media outlet Welayat Tarablos on February 18, 2015, allegedly shows members of the Islamic State (IS) militant group parading in a street in Libya's coastal city of Sirte, which lies 500 kilometres (310 miles) east of the capital, Tripoli. Egyptian F-16s bombed militant bases in the eastern Libyan city of Derna in mid-February after the Islamic State group in Libya released a gruesome video showing the beheadings of a group of Egyptian Coptic Christians who had gone to the North African country seeking work. AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === / AFP PHOTO / WELAYAT TARABLOS / -
Vágólapra másolva!
Svédország néhány európai országtól eltérően nem fog nyomozni azon "állampolgárai" után, akik még évekkel ezelőtt hagyták el a skandináv államot, hogy a terrorista szervezethez, az Iszlám Államhoz csatlakozzanak a Közel-Keleten. Vezető svéd szakértő szerint viszont ez hiba, mert csak így lehetne bíróság elé állítani őket. A becslések alapján 2012 óta nagyjából 300 ember hagyhatta el Svédországot a terrorszervezet kedvéért, ennek nagyjából fele térhetett már vissza, száz emberről pedig úgy tartják, hogy még mindig a közel-keleti régióban vannak. 
Vágólapra másolva!

Svédország vezető terrorizmus-szakértője, Magnus Ranstorp egy interjúban kifejtette, hogy igen is ki kellene vizsgálni minden egyes ember tevékenységét, akik részt vettek az Iszlám Állam oldalán az elmúlt években, de legalábbis meg kellene vitatni a dolgot. A Svéd Védelmi Egyetem szélsőségekkel és terrorizmussal foglalkozó vezető kutatója szerint kevés esély van arra, hogy bíróság elé állítsák ezeket az embereket, hacsak le nem folytatnak előzetes vizsálatokat velük szemben, beleértve a telefonjaik és a közösségi médiumaik átvizsgálását is.

Arról többféle elképzelés van az Európai Unióban, hogy miként kellene kezelni az Irakból és Szíriából visszatérő feltételezett terroristákat. Néhány országban úgy vélik, hogy aki hosszabb időt töltött el az Iszlám Állam fennhatóssága alatt lévő területeken, az elkövethetetett bűncselekményeket - olvasható a thelocal.se oldalán.

Hans Ihrman ügyész nem akar speciális szabályokat, szerinte attól még, hogy valaki olyan helyen volt, ahol borzalmas dolgok történtek, még nem ad kellő alapot a bűncselekmények elkövetésének gyanújához.

Az Iszlám Államhoz tartozó militáns csoportok Líbiában még 2015-ben. Forrás: AFP/-

Viszont még Stefan Löfven svéd miniszterelnök is megerősítette - ahogy arról vasárnap az Origo is beszámolt -, hogy aki Szíriába utazik, az nem kap semmiféle konzuli segítséget, hiszen már 2011/12-ben sem tanácsolták az odautazást. Arra azonban nem volt hajlandó egyenes választ adni, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoló svédektől vissza kellene-e vonni az állampolgárságot.

A göteborgi rendőrfőnök, Erik Nord viszont egyértelműen kifejtette Twitter-bejegyzésében, hogy a megoldás része az lenne, ha az Iszlám Állam oldalán harcoló svédek állampolgárságát visszavonnák, mert

Nord egy interjúban azt is kijelentette, hogy a svédeket elrettentené, ha a Szíriába és Irakba való távozásuk az állampolgárságukba kerülne. Ahogy mondta,

A Svédországgal szomszédos Norvégiában megoldották, hogy a visszatérő dzsihadistákkal szemben vizsgálatot folytassak le és büntetőeljárást indítsanak.

A svéd kormány most a norvéghoz hasonló szabályozást kíván elfogadtatni, sokan azonban ezt már túl későinek tartják,

Hans Ihrman sem fűz sok reményt az eredményességet illetően. Szerinte az lesz az akadálya ennek, hogy ezek az emberek még akkor tartoztak a terrorszervezethez, amikor ez még nem volt büntetőjogi kategória.

- fejtegette az ügyész.

Feltevések szerint 2012 óta 300-an hagyhatták el Svédországot és csatlakoztak az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban, ebből százötvenen térhettek vissza, és 50 halott mellett még 100-an maradhattak a térségben.