Nem küldték börtönbe a közel-keleti keresztényekért harcoló svájci hőst

Vágólapra másolva!
A 37 éves, Johan Cosar nevű férfinek katonai bíróságon kellett felelnie „bűneiért", amiért Szíriában csatlakozott egy milíciához, ami a keresztényeket védte az Iszlám Állam szélsőségeseitől.
Vágólapra másolva!

Cosart végül nem találták bűnösnek abban, hogy svájci állampolgárokat toborzott a „kalifátus" elleni harchoz, ugyanakkor abban már „felelősnek" találták, hogy az alpesi ország szövetségi tanácsának engedélye nélkül csatlakozott egy külföldi fegyveres alakulathoz.

Egy ideig lógott a levegőben, hogy akár még 3 évet is kaphat, de végül a bíróság mindössze 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 500 svájci frankos pénzbüntetésre ítéltre.

Johan Cosar egyébként Svájcban teljesítette a kötelező katonai szolgálatot, miután befejezte az egyetemet. A bíróságon elmondta, hogy már a 2011-es arab tavasz idején kiutazott, hogy mindent megtudjon az ottani keresztények helyzetéről. A kezdeti pozitív benyomások aztán szép lassan az egyre inkább terebélyesedő iszlamista fenyegetéssé változtak át, miközben az Iszlám Állam is kiterjesztette hatalmát a régióban. Ezután Cosar segített létrehozni a Szíriai Katonai Tanácsot, egy fegyveres szervezetet, aminek célja a helyi keresztények megvédése volt.

Elismerte, hogy részt vett a toborzásban, de mint mondta:

Természetesen nem bánt meg semmit.