Már nem húzza sokáig az Iszlám Állam Szíriában

IS zászló, al-Qaim, iszlám
Iraqi fighters of the Hashed al-Shaabi (Popular Mobilisation units) stand next to a wall bearing the Islamic State (IS) group flag as they enter the city of al-Qaim, in Iraq's western Anbar province near the Syrian border as they fight against remnant pockets of Islamic State group jihadists on November 3, 2017. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam mára már csak egy fél négyzetkilométeres terület felett uralkodik a kelet-szíriai Baghuzban, ugyanakkor az előrejutás egyre nehezebb, mivel a terroristák élő pajzsként használják a civileket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok támogatását élvező kurd milícia, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka beszélt a legújabb fejleményekről. A „kalifátus" Szíriában már többnyire csak a keleti Baghuz városában van jelen, összesen egy fél négyzetkilométeres területet birtokolnak. Chia Kobani parancsnok szerint harcosai körbevették a terroristák megmaradt erősségeit, azonban most kell nagyon észnél lenni, ugyanis több ezer civilnek is baja eshet.

Az elkövetkező napokban viszont már bejelenthetjük a világnak a nagyszerű híreket, hogy legyőztük az Iszlám Állam katonai alakulatait - tette hozzá.

A parancsnok azt is elmondta, hogy a katonai vereség után a terroristák alvó sejtjeire és régiós maradványaira kell majd koncentrálni, így egyelőre nem lehet hátradőlni még.

A dzsihadisták egyébként jellemzően a saját gyerekeiket és feleségeiket tartják maguk előtt pajzsként.

Pontosan nem lehet tudni, hány iszlamista van még Baghuzban, de az SDF a múlt héten indított offenzíva előtt körülbelül 500-ra tette a számukat, 1500 civillel együtt. Viszont a harcok közben vált csak világossá, hogy a valós számok ennél jóval nagyobbak. Hatalma csúcsán a terrorszervezet egy Nagy-Britannia méretű területet irányított, ahol körülbelül 10 millió ember élt. Szíriában pedig lehet, hogy hamarosan megszűnik, de Észak-Irakban még viszonylag nagy területet tartanak ellenőrzésük alatt.