Amíg a demokraták hisztiznek, Texasban elkezdik építeni a határfalat

TOPSHOTS Horizontal PRESIDENT BORDER WALL IMMIGRATION CAR (FILES) In this file photo taken on March 13, 2018 the motorcade carrying US President Donald Trump drives past a US-Mexico border fence as Trump heads for an inspection of  border wall prototypes
Határfal-prototípus az amerikai-mexikói határon
Vágólapra másolva!
Megkezdték az előkészületeket egy összesen 22 kilométeres, két külön szakaszra bontott határfal megépítéséhez a texasi Mission település közelében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP) már a nehézgépeket is odairányította, a munkások és mérnökök pedig már tervezik a következő hónapok, sőt akár évek építkezéseit. Mindezt egyébként akkor, amikor a bevándorláspárti demokraták minden eszközzel próbálják megfúrni Donald Trump amerikai elnök már a kampány oda tervezett határfalát.

A Rio Grande völgyébe tervezett építkezést

tavaly szavazta meg az akkor még republikánus többségű képviselőház, összesen 600 millió dollárt különítettek el egy 53 kilométeres falra,

amiből most 22 kilométernyi épül meg.

A terület határrendészetének vezetője, Rodolfo Karisch túl sok részletet nem árulhatott el a projektekről, de tájékoztatóján külön megemlítette az illegális határátlépések maga számát.

Határfal-prototípus az amerikai-mexikói határon Forrás: AFP/Mandel Ngan

Trump elnök a teljes fal építésére összesen 5,7 milliárd dollárt akar elfogadtatni a költségvetésbe, mielőtt jövő héten lejárna az elfogadásának határideje. Nem úgy tűnik, mintha enyhülne a bevándorláspártiak nyomása alatt, évértékelőjében elmondta:

Hogy mennyire is kell az a fal, azt jól mutatják a számok is: ezrével érkeznek a közép-amerikai migránsok karavánjai, akik között nagyon sok a bűnöző is. A kórházi ellátásuk, folyamatos felügyeletük és ellenőrzésük pedig határfal hiányában minden erejét kimerítni az amerikai határőröknek.