Több mint nyolc tonna tobzoskapáncélt foglaltak le a vámosok Hongkongban

tobzoska
A tobzoska páncélja iránt óriási a kereslet a kínai feketepiacon. Azt elsősorban az illegális gyógyszergyártásban használják fel, de az Afrikában őshonos méhlepényes emlősök húsáért is jó pénzt fizetnek az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú, több mint nyolc tonna tobzoskapáncélt foglaltak le a vámosok Hongkongban, ahol egy Nigériából érkezett konténerben bukkantak rá az illegális szállítmányra.
Vágólapra másolva!

A kínai vámtisztekkel közös akcióban a helyi vámosok 8300 kilogramm tobzoskapáncélra és 2100 kilogramm elefántcsontra bukkantak.

A vámpapírok szerint fagyasztott marhahúst szállítottak a konténerben

- jelentették be a pénteki sajtótájékoztatón a hongkongi szakemberek, akik a helyszínen be is mutattak több tucat zsáknyit a csempészszállítmányból.

A tobzoska páncélja iránt óriási a kereslet a kínai feketepiacon. Azt elsősorban az illegális gyógyszergyártásban használják fel, de az Afrikában őshonos méhlepényes emlősök húsáért is jó pénzt fizetnek az ázsiai országban Forrás: AFP/Imaginechina/Xue Hun

Az illetékesek becslése szerint

a lefoglalt áru értéke 62 millió hongkongi dollár (2,24 milliárd forint).

Közölték azt is, hogy letartóztatták egy hongkongi kereskedőcég két munkatársát is. A bejelentés alig két héttel az után történt, hogy helyi környezetvédő csoportok felszólították a hongkongi vezetést, lépjen fel hatékonyabban az illegális vadállat-kereskedelem ellen, szüntesse meg a törvényekben lévő joghézagokat, és növelje a büntetések mértékét. Egy minapi jelentés szerint ugyanis Hongkongban foglalták le az elmúlt évtizedben a globális illegális elefántcsont-szállítmányok egyötödét, és a tobzoskapáncélok mintegy felét.

A több ezer tobzoskapáncél Nigériából érkezett hajóval Hongkongba (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Sia Kambou

Az egy hete közzétett jelentés feltárta, hogy

az elmúlt öt évben a dél-kínai kereskedelmi központban 2011 illegális vadállatszállítmányt foglaltak le, amelyek összsúlya 1456 tonna volt.

Ez idő alatt elkobozták továbbá 65 ezer tobzoska páncélját és húsát, több mint 20 000 teknőst, 51 orrszarvú tülkét és más testrészeit, valamint 3100 elefánt agyarát is.