Az Iszlám Állam német dzsihadistáját fogták el a kurd erők

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam

U.S. mulls pulling troops from Sinai due to ISIS threa
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg által támogatott kurd erők lekapcsoltak egy német dzsihadistát Szíriában, miután az menekülni próbált az Iszlám Állam egyik utolsó maradványából – számolt be az eseményről két felesége is.
Vágólapra másolva!

A sorrendben harmadik és szintén német 19 éves neje, a magát Leonorának nevező nő azt mondta, hogy ő, a Martin Lemke nevű terrorista és annak második felesége együtt menekültek el a harcok elől. Onnan aztán Deir ez-Zór tartomány egy vizsgálóközpontjába mentek, ahol a kurd erők elkülönítik egymástól a civileket és a dzsihadistákat.

A feleség azt is elmondta, hogy férje eredetileg a németországi Szász-Anhalt tartományból származik, illetve állítása szerint elsősorban technikusként segítette az Iszlám Államot. Végül valamilyen egészségügyi gondja akadt, ami miatt nem tudott már tovább harcolni.

A német sajtó szerint azonban a most 28 éves férfi nem csak egy ártatlan informatikus volt,

hanem egy valóban befolyásos terrorista az Iszlám Állam külföldi harcosai között.

A február elseji állapotok: Az Iszlám Állam területei szürkével, a kurd erőké sárgával, Bassár el-Aszad szír kormányáé pirossal, az iraki kormány által ellenőrzött területek pedig lilával vannak jelölve. Forrás: liveuamap.com

A Die Zeit szerint Lemke még 2014-ben ment ki a Közel-Keletre a terrorszervezet „fővárosába", Rakkába. Ott egyből csatlakozott az iszlamista rendőrséghez, később pedig a gyanú szerint csatlakozott a kalifátus hírszerzéséhez.

A Leonora nevű nő azt is megosztotta, hogy

a terrorista három nappal azután már feleségül vette, hogy megérkezett volna Szíriába. Akkor még csak 15 éves volt, de már volt egy kéthetes kisbabája.

A másik kimenekült feleség szintén német, és állítása szerint Sabinának hívják, de ő már nem volt túl beszédes.

Az egykori kalifátus ma már egyre kevesebb területet ural, az ott lévők pedig folyamatosan menekülnek, mielőtt megkezdődne a végső támadás.