A migráció következményei: most egy iskolai tornatermet vesznek el a diákoktól

2019.01.28. 12:49

Az Origo részletesen beszámolt arról, hogy a felelőtlen, bevándorláspárti macroni politikának köszönhetően Párizst ismét elárasztották az illegális, főleg Észak-Afrikából érkezett migránsok. A sátortáborokat ugyan (ismét) elkezdték felszámolni, az illegális migránsok elhelyezése továbbra is súlyos gondot okoz a francia városoknak, de leginkább Párizsnak, ahova a bevándorlók előszeretettel menekülnek, mert a rendőrségi ellenőrzéseken kívül eső no-go zónákban és gettókban el tudnak rejtőzni. Különösen igaz ez amiatt, hogy a bevándorláspárti Emmanuel Macron államfő – akire Matteo Salvini népszerű olasz belügyminiszter csak annyit mondott, hogy „a francia nép jobbat érdemelne” – a bevándorláspárti erők európai parlamenti választási kampánya nyitányaként ismét hitet vallott a feltétel nélküli, totális migráció mellett. Hogy mennyire nem tud mit kezdeni a Macron-adminisztráció a fennálló helyzettel, mutatja az is, hogy most már iskolák tornatermét is önkényesen lefoglalják, ha a helyzet kívánja, hiszen valahol el kell helyezni az utcára szorult migránsokat. 

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint most a 16. kerületben található Jean-Bouin multifunkciós, hatalmas tornatermet foglalta le az önkormányzat az utcán rekedt migránsok befogadására. A jómódú negyed Republikánus párti polgármestere Twitter-üzenetben fejezte ki sajnálkozását az önkormányzat önkényes döntése miatt, mert, ahogy fogalmazott, 3000 diákot dobtak ki az ajtón, azaz fosztottak meg a sportolás lehetőségétől anélkül, hogy bármely más megoldást megvizsgált volna az önkormányzat. A kerület korábbi polgármestere, jelenleg a Republikánus párt parlamenti képviselője, Claude Goasguen, (Jacques Chirac egykori minisztere, Nicolas Sarkozy kormányzó pártjának, az UMP-nek a párizsi elnöke) szerint ez egy „elfogadhatatlan és önkényes” intézkedés volt. Hozzátette még, hogy ezt a súlyos helyzetet az a kormány idézte elő, amely képtelen megoldani a migránskérdést, de hibáztatja Anne Hidalgo szocialista polgármestert is, aki nem képes a párizsi emberek érdekeit megvédeni.

Illegális bevándorlók csomagolnak, mert a rendőrség felszámolja calais-i táborukat 2019. január 16-ánForrás: MTI/AP/Michel Spingler

A párizsi prefektusi hivatal szerint ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, egész Párizsban újraszervezik a sporttevékenységek ellátását, azzal összefüggésben, hogy a migránsoknak mintegy 1200 férőhelyet kell azonnal biztosítani. Az intézkedés ellen egyébként online petíciót indítottak – olvasható a vezető jobboldali Le Figaróban. 

Ahogy az Origo is többször megírta már, Franciaország nagyvárosaiban és vonzáskörzetükben tarthatatlanná vált a helyzet az illegális bevándorlók miatt, több ezren élnek az utcán, a no-go zónákba már a rendőrség és a különböző állami szervek sem szívesen mennek be, ha egyáltalán be mernek menni. Az integráció fogalma csak elviekben létezik, a gyakorlatban párhuzamos társadalmak alakultak ki a városokon belül, miközben Emmanuel Macron a francia középosztályra akarja testálni az illegális migráció miatt kialakult szociális problémák minden pénzügyi fedezetét, és ahogy látjuk, a helyzet megoldására képtelen politikusok már elhelyezni sem tudják a bevándorlókat, helyette tornatermek önkényes kisajátításában gondolkodnak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK