Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Seine-Saint-Denis, Franciaország, migránsok
Migrants pack up their belongings as they prepare to leave after sleeping on the floor in Saint-Denis outside Paris on October 11, 2017. Unprecedented waves of migration are affecting the world today with record numbers of people escaping war-torn regions, poverty, persecution and natural disasters. That influx of people is just a fraction of the record 65.6 million people who were either refugees, asylum seekers or internally displaced around the world by the end of 2016, according to the UN refugee agency. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Vágólapra másolva!
Három nap alatt a második migránstábort számolták fel a Párizstól északra található Saint-Denis-ben. A francia hatóságok több száz migránst, főleg észak-afrikai illegális bevándorlókat szállítottak el pénteken átmeneti befogadóhelyekre. Saint-Denis közigazgatásilag egy előváros, de alapvetően Párizs része, három metrómegálló is van az elővárosban. 
Vágólapra másolva!

A Saint-Denis és Párizs határán kialakított utcai sátortáborban mintegy négyszáz, elsősorban Afrikából (Szudánból, Eritreából és Szomáliából) érkezett bevándorló élt az utolsó összesítés szerint. Közülük mintegy háromszázan nyugalomban sorakoztak fel reggel 7 órakor 2 Celsius-fokos hidegben, kezükben bőrönddel vagy hátizsákokkal a buszok előtt, amelyek átmeneti befogadóhelyekre, elsősorban sporttermekbe szállították őket a párizsi agglomerációban. Valamennyien illegálisan tartózkodnak Franciaországban.

Mohamad, egy 25 éves szudáni férfi, a francia hírügynökségnek elmondta, hogy nem tudja, hova viszik a hatóságok, de mindegy neki,

mert már egy éve az utcán várja, hogy valahol befogadják.

A szomáliai Novar, aki már benyújtotta a menedékkérelmét, viszont nem szívesen hagyta ott a sátrát. Egyszer már volt egy túlterhelt befogadóközpontban, ahol "problémái akadtak", ezért szívesebben él az utcán. A prefektúra tájékoztatása szerint minden elszállított ember helyzetét ellenőrzik az átmeneti befogadóhelyeken, ahol néhány hétig maradhatnak.

Migránsok Saint-Denis-ben még 2017 októberében Forrás: AFP/Christophe Archambault

Felgyorsul a kisebb táborhelyek felszámolása

A pénteki táborkiürítés a második volt a héten. Kedden a Porte de Clignancourt-i metrómegálló környékéről mintegy 1800, elsősorban afgán bevándorlót szállítottak el. A clignancourt-i tábor a belvárostól tíz perc sétára van.

A francia kormány a következő hetekben felgyorsítja a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, miután a France terre d'asile (FTDA) nevű szervezet összesítése szerint

január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon.

Michel Cadot párizsi prefektus kedden jelezte, hogy a jövő hét végégig átadják a vidékfejlesztési minisztérium (azaz, a francia állam) pénzén az Ile-de-France régióban kialakított új migránsszállást. 1200-an férnek majd el a táborban.

A pénteki felszámolás viszonylagos nyugalomban történt szociális munkások segítségével, rohamrendőrök felügyelete alatt. Yann Manzi, az Utopia 56 nevű segélyszervezet dolgozója viszont aggódott azon menedékkérők sorsa miatt, akiknek a kérelmét elutasították, vagy, akik már más uniós országban is adtak ujjlenyomatot, így visszaküldhetők abba az európai országba, ahol először regisztrálták őket.

A kommunista polgármester reméli, hogy nem lesznek kitoloncolások

Laurent Russier, Saint-Denis kommunista polgármestere közleményben sajnálatát és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ismét "kritikus helyzetet" kellett elérni ahhoz, hogy "ezek az emberi lények biztonságot kapjanak", és ígéretet tett arra, hogy

A migránsok sátortáborai júniusban teljesen eltűntek a francia belvárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el.

Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályozták arra, hogy letelepedjenek a párizsi parkokban, és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a belvárosban élő párizsiak számára.

Néhány hete viszont ismét több ezer migráns jelent meg a francia nagyvárosokban.

Amint arról az Origo többször is beszámolt már, visszafordíthatatlan helyzet alakult ki Franciaországban a bevándorlók miatt: több, páratlan sikerű könyv jelent meg az ország iszlamizációjáról (Houellebecq, Zemmour, Bruckner), olyan no-go zónák alakultak ki az egész országban, főleg a nagyvárosokban, ahova a rendőrség sem mer bemenni, a bűncselekmények száma rendkívül magas, és a sárgamellényes tüntetők egyik követelése is arról szól, hogy állítsák meg az országba irányuló migrációt.