Salvini keményen bírálta a bevándorláspárti Macront

2019.01.23. 11:43

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint a jelenlegi francia kormány „nagyon rossz”, akárcsak köztársasági elnöke, Emmanuel Macron, akitől szeretné, ha a francia emberek meg tudnának szabadulni.

Az amúgy is feszültségekkel teli olasz-francia kapcsolatokban már megszoktuk, hogy a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter, népszerű olasz politikus kiáll az olasz érdekek mellett és a bevándorláspárti Emmanuel Macron francia elnök politikája ellen. A belügyminiszter most az olasz Canale 5 tévé csatornának adott interjújában kifogásolta, hogy miközben Macron humanizmusból adott kioktatást az olaszoknak migrációból, az olasz-francia határon fekvő Vintimille városában kialakult helyzetért és a nők, gyerekek embertelen körülményeiért egyértelműen a francia hatóságok felelnek, mert ők kényszerítették, sőt segítették az ott levő migránsokat, hogy átmenjenek Olaszországba, egészen addig, amíg az olasz kormány közbe nem lépett.

Ennek kapcsán jegyezte meg Salvini belügyminiszter Facebook-oldalán, hogy Franciaországban nagyon rossz kormány és egy nagyon rossz köztársasági elnök van. Macron arról beszél, hogy befogadja a migránsokat, valójában pedig erőszakkal toloncolja vissza őket (Olaszországba).Azt is megjegyezte, hogy a „francia nép ennél jobbat érdemelne”, és reményét fejezte ki, hogy a „franciák megszabadulnak ettől a nagyon rossz vezetőtől”, és május 26-án (ekkor vannak az európai parlamenti választások) a francia nép kezébe veszi a döntést, és rendelkezik saját jövőjéről, sorsáról és büszkeségéről, amit Macron ennyire rosszul képvisel. Én a franciák oldalán állok, azoknak a millióknak, nőknek és férfiaknak, akik Franciaországban élnek. – zárta a bejegyzését.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetőjeForrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Salvini egyébként korábban, a sárgamellényes mozgalom kapcsán márt megjegyezte, hogy a francia elnök, Macron az igazi probléma a franciák számára. Alain Finkielkraut világhírű filozófus korábban hasonlóan vélekedett, és Macront nevezte meg a Franciaország-szerte dúló erőszakhullám okául.

A rendkívül komoly és mélyről jövő társadalmi elégedetlenség – mely a sárgamellényes mozgalomban öltött testet – problémaköréről az Origo is többször beszámolt már. A botrányokkal teli és a támogatottságából folyamatosan veszítő francia államfőről és politikájáról – ahogy Matteo Salvini is utalt rá – a májusi európai parlamenti választások alkalmával mondhatnak véleményt a francia választópolgárok. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK