Trumpot támogatja az amerikai választók többsége a határkerítés ügyében

2019.01.15. 16:25

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikai szavazók többsége Donald Trump amerikai elnökkel ért egyet a déli határkerítés megépítésével kapcsolatban, ugyanis biztonsági kérdésnek tekintik az ügyet - olvasható a Breitbart oldalán.  

Tavaly novemberben közel 52 ezerhez közelített az illegális határátlépések száma az Egyesült Államokban, amely a novemberi hónapot tekintve a legmagasabb szám 2006 óta. Előrejelzések szerint az idei évben akár 600 ezren is átléphetik illegálisan az amerikai határt, miközben a jelenség kapcsolatban áll a drogkereskedelemmel is. Tavaly példátlan módon drogtúladagolás következtében 72 287 amerikai lakos halt meg, ebből majdnem 50 ezer embernek a halálát heroin vagy fentanil okozta. 

Az amerikai média nagy része és a demokrata párti politikusok szerint kitaláció, hogy a déli határnál bármiféle válság lenne. Ez a kommunikáció kísértetiesen hasonlít a 2015-ös migrációs hullám kezdetére, amikor is Magyarországon az ellenzék hazugságnak nevezte, hogy bármiféle krízis lenne, és "álproblémának" nevezte az eseményeket. 

A Quinnipiac University Poll  - mely egy közvélemény-kutatási központ a Quinnipiac Egyetemen, Connecticut államban - legfrissebb felmérése szerint az amerikai szavazók többsége egyetért azzal, hogy "biztonsági válság" állt elő a déli határnál. 

Az amerikai határőrök könnygázt vetnek be, hogy visszaszorítsák a határt ostromlókat a mexikói-amerikai határkerítés mexikói oldalán, Tijuana városnál 2018. november 25-énForrás: MTI/EPA/EFE/David Guzmán

A republikánusok 86, összességében pedig a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet az amerikai elnökkel. Egy Ryan James Girdusky (író, politikai tanácsadó) által közzétett Twitter-bejegyzés szerint a demokratákon és a fekete szavazókon kívül többségben vannak azok, akik szerint válságos a helyzet a déli határ mentén. 

Amint az Origo is már többször beszámolt róla, az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg részleges kormányzati leállás van érvényben, ugyanis a demokraták nem hajlandók megszavazni a Szenátusban  a déli határkerítés megépítésének 5,6 milliárd dolláros költségét. Ha nem tudnak megegyezni a közeljövőben, nem kizárt, hogy Trump elnök rendkívüli állapotot fog bevezetni az országban. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK