Kína kész közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében

diplomacy Horizontal This photo released by China's Xinhua News Agency on January 10, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un (R) and China's President Xi Jinping waving to children after reviewing an honour guard during a welcome ceremony in Beijing's
Hszi Szin-ping és Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Kína kész tevékenyen közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében – jelentette ki Hszi Csin-ping államfő, amikor Pekingben találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel – írta csütörtökön a Hszinhua állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a kínai elnök azt mondta, Észak-Koreával együtt érdekeltek abban, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket ebben az irányban másokkal is. A béke és biztonság megteremtése érdekében hozzájárulnak az atommentesítéshez, építő szerepet vállalnak a tartós béke megteremtésében a régióban – mondta.

A hírügynökség az észak-koreai vezetőtől azt idézte, hogy

remélik, más érdekelt felek is támogatják

a Koreai-félsziget atommentesítési folyamatát. Egyben figyelembe veszik az észak-koreai aggodalmakat, egyesítik erőfeszítéseiket a kérdés rendezésének teljes körű megoldása érdekében.
Hozzátette, hogy Phenjan következetesen megvalósítja a nukleáris leszerelést, kizárólag a békés párbeszéd útján szeretné elérni a Koreai-félsziget atommentesítését.

Hszi Csin-ping és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Xinhua/Huang Jingwen

Zsákutca

Az észak-koreai KCNA hírügynökség egy anyagában idézte Kim Dzsongunt, aki aggodalommal szólt arról, hogy zsákutcába jutottak az atommentesítésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások akkor, amikor kedvező folyamat kezdődött kapcsolatrendszerükben. Egyben ígéretet tett arra, hogy a Donald Trump amerikai elnökkel tartandó második találkozó olyan eredményeket hoz majd, mint amilyet a nemzetközi közösség elvár.

Villámlátogatás

Az észak-koreai vezető – felesége társaságában – kedden érkezett a kínai fővárosba, Pekingbe, s még aznap egyórás tanácskozást folytatott Hszi Csin-ping elnökkel, akivel feltételezhetően áttekintette a Donald Trump amerikai elnökkel tervezett újabb csúcstalálkozójának előkészítését. A phenjani delegáció tagja volt Ri Jongho külügyminiszter és Kim Jongcsol, az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris témájú megbeszélésekért felelős főtárgyaló is. Kim Dzsongun szerda délután hazautazott.