Fal helyett kerítés kerülhet az amerikai-mexikói határra

migration Horizontal BORDER ART
Az amerikai-mexikói határ széle
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök beleegyezne abba, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön – derült ki keddi, a Fehér Ház Ovális irodájából közvetített tévébeszédéből, amelyet a nagy amerikai televíziós csatornák helyi idő szerint este kilenc órakor sugároztak.
Vágólapra másolva!

A nemzethez intézett üzenete alig kilenc percig tartott, de a jóslatokkal ellentétben az elnök nem jelentette be, hogy szükségállapotot hirdetne.

Trump leszögezte:

növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határokon,

naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre. „Nincs már helyünk, ahol elhelyezhetjük őket, és nincsenek meg az eszközeink, hogy megfelelő módon visszaküldjük őket oda, ahonnan útnak indultak” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Amerika örömmel ad otthont olyan bevándorlók millióinak, akik törvényes keretek között érkeznek, majd gazdagítják az amerikai nemzetet. „De

– szögezte le. Hozzátette: az illegális bevándorlás kimeríti az amerikai erőforrásokat és csökkenti az amerikai béreket, ami leginkább az Egyesült Államok afroamerikai és spanyolajkú közösségeit sújtja.

A szív és a lélek válsága

Az elnök „a szív és a lélek válságáról” beszélt. Felidézte az Egyesült Államok határainál lévő migránsok erőszakos cselekedeteit, és konkrét példát is említett egy illegális bevándorló által nemrégiben Kaliforniában elkövetett bűncselekményre. Úgy vélte, hogy az ellenőrizetlen határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza majd az idén, mint a vietnami háború. Adatokat idézett: az elmúlt két évben a határvédelmi szervek 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, aki bűncselekményeket követett el. Emlékeztetett egyben arra, hogy már

a választási kampányában is az amerikaiak biztonságának megóvását ígérte,

és feltette a kérdést: vajon mi az oka annak, hogy tehetős amerikaiak falat emeltetnek a házuk köré.

Donald Trump Forrás: AFP/Pool/Carlos Barria

Az elnök nem nevezett néven senkit, de egyértelműen Barack Obama demokrata párti volt elnökre utalt: pár nappal korábban ugyanis már felhozta, hogy az Obama házaspár a washingtoni villája körül magas falat emeltet. Trump emlékeztetett arra is, hogy Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője – aki most ellenzi a határfalat – más demokrata párti politikusokkal együtt régebben támogatta a falépítést, és csak azt követően változtatott véleményt, hogy őt elnökké választották.

A határokat meg kell védeni

Az elnök kitartott amellett, hogy a déli határokat meg kell védeni, és ehhez változatlanul 5,6 milliárd dollárt kért a törvényhozóktól. Mindehhez forrást az Egyesült Államok új kereskedelmi megállapodásaiból lehetne előteremteni – tette hozzá.

Megismételte: a részleges kormányzati leállás perceken belül megoldható lenne, és szerdára tárgyalásokra invitálta a demokrata párti vezetőket a Fehér Házba. Leszögezte viszont: a kormányzati munka újraindítása csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges költségvetésben szerepel a falra, illetve az acélkerítésre kért összeg is.