Donald Trump még nem döntött a szükségállapotról

Donald Trump
US President Donald Trump speaks to the media as he arrives at the White House in Washington, DC, on January 6, 2019, after meetings at Camp David. - US President Donald Trump stood firm Sunday on his demand for billions of dollars to fund a border wall with Mexico, claiming "tremendous" support inside his camp on the contentious issue which has forced a government shutdown now entering its third week."We have to build the wall," Trump told reporters as he left the White House for the Camp David presidential retreat. "It's about safety, it's about security for our country. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök még nem döntött arról, hogy szükségállapotot hirdet-e az amerikai-mexikói déli határon kialakult helyzet miatt – jelentette ki újságíróknak Mike Pence amerikai alelnök hétfőn.
Vágólapra másolva!

Mike Pence hangsúlyozta: a Fehér Ház jogi irodája egyelőre vizsgálja a szükségállapot kihirdetésének törvényi feltételeit.

"A demokratáknak muszáj elkezdeniük a tárgyalásokat" – sürgette az alelnök a Demokrata Párt kongresszusi vezetőit a részleges kormányzati leállás megszüntetéséről és a határfal építéséről az elnökkel folytatandó egyeztetések folytatására. Mike Pence és Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter szerdán a kongresszusba látogat, hogy a republikánus politikusokkal egyeztessen az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében.

Donald Trump Forrás: AFP/Jim Watson

A Politico című lap értesülései szerint azt szeretnék elérni, hogy a republikánus törvényhozók egységesen támogassák Donald Trump kérését a határfal építésének ügyében. Az alelnök eddigi egyeztetései a kongresszus vezető demokrata párti politikusaival eredménytelenek voltak, a demokraták változatlanul csakis a kormányzati leállás megszüntetéséről hajlandóak tárgyalni, a határfal építéséről nem.

Közben a Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump kedden este üzenetet intéz az amerikaiakhoz a mexikói határon kialakult helyzetről, amelyet

az elnök "humanitárius és nemzetbiztonsági válságnak" minősített.

Néhány órával korábban Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte, hogy az elnök csütörtökön a határhoz utazik.