Orbán Viktor részt vett a brazil elnök nagyszabású beiktatási ünnepségén

Brazília, Orbán Viktor, Jair Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően. Az ünnepségen jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az új elnöknek négy éve lesz arra, hogy az országát gyötrő súlyos gondokat megpróbálja felszámolni Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országában.

A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt,

egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa.

Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségének kezdetére váró emberek Brazíliavárosban 2019. január 1-jén Forrás: MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao

Bolsonaro nagyon jó viszonyban van Donald Trump amerikai elnökkel. A korrupció elleni küzdelmen kívül fontos ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is. Az elnökválasztáson a szavazatok mintegy 56 százalékát kapta meg.

A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték, órákat kellett várni a nagy tömeg miatt arra, hogy beengedjék az embereket a rendezvényre. Ott volt a világ számos befolyásos politikusa, Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő – személyében először látogatott Brazíliába hivatalban lévő izraeli miniszterelnök –, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és más dél-amerikai vezetők mellett Evo Morales bolíviai elnök is.

Jair Bolsonaro brazil elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a beiktatási ünnepségen Forrás: Origo

A parlamentben elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy végleg megszabadítja Brazíliát a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől.

- mondta baloldali elődeire utalva. Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében - jelentette ki.

Az új elnök ünnepélyesen megfogadta, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, és kilátásba helyezte, hogy nehéz reformok árán, de visszavezeti a brazil gazdaságot a rendes kerékvágásba.

A látványos, nagyszabású beiktatási ünnepségről itt nézhetik meg fotógalériánkat.