A rendőrökkel is összecsaptak a chilei felvonulók

Vágólapra másolva!
A rendőrség adatai szerint legkevesebb négyezer ember vonult fel helyi idő szerint vasárnap Santiago de Chilében három nappal a Pinochet-puccs 46. évfordulója előtt a katonai diktatúra áldozataira emlékezve.
Vágólapra másolva!

A tiltakozás végén több tüntető összecsapott a rendőrökkel. Kövekkel és botokkal támadtak rájuk, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval válaszoltak, 23 embert őrizetbe vettek.

1973. szeptember 11-én Augusto Pinochet tábornok, a hadsereg főparancsnoka vezetésével és az Egyesült Államok támogatásával a chilei katonaság puccsot hajtott végre Salvador Allende demokratikusan megválasztott, baloldali kormánya ellen. Allende az elnöki palotában végzett magával, mielőtt elfogták volna. Az 1990-ig tartó, jobboldali katonai diktatúra idején a hatóságok legalább 3000 embert gyilkoltak meg vagy tüntettek el nyomtalanul.

A diktatúra emléke a mai napi megosztja a chilei társadalmat. Baloldali szervezetek azt állítják, hogy a Pinochet-éra bűneit a máig sem sikerült maradéktalanul feltárni és az áldozatoknak nem szolgáltattak igazságot.

"Azért jöttünk most el, mert meggyőződésünk, hogy Chilében az igazság nem derült ki és igazságot sem szolgáltattak" - hangoztatta Marco Barrazza, chilei kommunista aktivista a tiltakozáson.
A diktatúra áldozatainak holttesteit a katonák sokszor a tengerbe dobták vagy felrobbantották, hogy eltüntessék a nyomokat.