Lezárták a hongkongi repülőteret

Hongkong, 2019. augusztus 11. A rohamrendőrök könnygázgránátot lőnek a tiltakozókra a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását kövelő tüntetésen Hongkongban 2019. augusztus 11-én. MTI/AP/Kin Cheung
Vágólapra másolva!
Ülősztrájk volt a hongkongi reptéren, a rendőri erőszak ellen tiltakoznak a tüntetők. Eredetileg a kiadatási törvény végleges felfüggesztése ellen demonstráltak. Hétfőn a repteret lezárták.
Vágólapra másolva!

A kormányellenes tüntetések miatt lezárták Hongkong nemzetközi repülőterét. A már úton lévő, beérkező járatoknak engedélyezték a leszállást - írja a BBC.

A repülőtérről nem engednek járatokat indulni, azok ellenére, hogy ez a világ egyik legforgalmasabb légiközlekedési csomópontja.

A reptéren ezrek tüntetnek.

A hivatalos közlemény szerint a működést olyan komoly mértékben zavarják a tüntetés, hogy a működést fel kellett függeszteni.

A rohamrendőrök könnygázgránátot lőnek a tiltakozókra a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelő tüntetésen Hongkongban 2019. augusztus 11-én Forrás: MTI/AP/Kin Cheung

Az ülőtüntetés eredetileg háromnapos lett volna, de az immár negyedik napja tart. Közösségi oldalakon az látszik, hogy annyian vannak a helyszínen, hogy hétfőn minden induló járatot töröltek.

A rendőri erőszakot kiváltó tüntetés oka, hogy Hongkong felfüggesztette a kiadatási törvényt,

a tiltakozók ennek végleges visszavonását követelik.

A felfüggesztett kiadatási törvény végleges visszavonását követelő tüntetők a hongkongi nemzetközi repülőtéren 2019. augusztus 9-én Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Hónapok óta tiltakoznak

A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak,

mintegy 40 sérültet kellett kórházba szállítani.

Az ellátásra szorulók közül egy nő, akit a rendőrök babzsáklövedékkel találtak el, elveszítheti a jobb szemét a sérülése következtében - írta a SCMP az eset részleteit ismerő orvosra hivatkozva.

A hétfői demonstráción ezért több résztvevő szemfedőt visel,

illetve szemet ábrázoló transzparenst tart a kezében.

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget. A SCMP beszámolója szerint vasárnap fordult elő először az, hogy a rendőrök zárt helyen - egy vonatállomáson - vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen.

Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videofelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Éjfél után a hongkongi kormányzat nyilatkozatot adott ki, melyben elítélte a tüntetők cselekményeit, és felszólította a lakosságot, hogy mondjon nemet az erőszakra, és működjön közre a rend helyreállításában. A hongkongi kormányzat ezzel Peking múlt héten kinyilvánított üzenetét visszhangozta.