Titkolja a Momentum, hogy megszavazták-e a magyargyűlölő jelöltet

Dacian Ciolos román kormány
Vágólapra másolva!
Az Origo szerdán beszámolt róla, hogy szűk többséggel ugyan, de megválasztotta a liberális ALDE romjain létrejött, bevándorláspárti, progresszív és centrista pártokat tömörítő, Újítsuk meg Európát (Renew Europe) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjévé a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloş bukott román miniszterelnököt, egykori mezőgazdaságért felelős EU-biztost. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy Cioloş megválasztását támogatta-e a Renew Europe magyarországi tagszervezete, a Momentum Mozgalom. Tegnap délben elküldtük a liberális pártnak a témával kapcsolatos kérdéseinket, de még mindig nem voltak hajlandóak válaszolni rá. Ennek alapján úgy tűnik, a Momentum két EP-képviselője titkolja, hogy támogatta-e szavazatával a magyarellenes jelölt megválasztását. Az mindenesetre beszédes, hogy párt egyik elnökségi tagja, Berg Márton a közösségi oldalán gratulált Cioloşnak, és egy idézetet is közzétett tőle.
Vágólapra másolva!

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű legújabb liberális, progresszív, centrista és természetesen bevándorláspárti EP-frakció – legyűrve a korábbi vezetői válságát – szerdán megválasztotta európai parlamenti frakcióvezetőjévé Dacian Cioloş bukott román miniszterelnököt.

Dacian Cioloş Forrás: Origo

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen ő lett az EP-választásokat csúnyán elbukó, pártjának csak két mandátumot szerző belga Guy Verhofstadt utódja.

Verhofstadt semmilyen posztot nem kapott az új frakcióban,

állítólag azért, mert szeretne az Európai Parlament következő elnöke lenni, és most e tisztség megszerzésére koncentrál.

A brüsszeli liberális elit kedvenc lapja, a Politico információi alapján

a 108 fős frakcióból 64-en szavaztak Cioloşra, míg 42-en a holland Sophie in 't Veldet, az egykori ALDE frakcióvezető-helyettesét támogatták, 2-en pedig nem voksoltak.

A Politico szerint a bukott román miniszterelnököt favorizálta Emmanuel Macron francia államfő a Köztársaság Lendületben (La République En Marche!-LREM) pártja, a spanyol Állampolgárok Pártja (Ciudadanos), a német Szabaddemokrata Párt (FDP), és magától értetődően a román USR-PLUS 2020 Szövetség is.

Sophie in 't Veldet támogatta Mark Rutte holland liberális kormányfő Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD), a brit Liberális Demokraták, illetve beállt mögé a svéd Centrum Párt korábbi EP-frakcióvezető-jelöltje, Fredrick Federley is.

A skandináv és a Benelux államok egységesen Sophie in 't Veldre szavaztak, ami

egyértelmű törésvonalra utal az északnyugat-európai és a keleti liberálisok között.

Arról még nem szivárogtak ki információk, hogy az Újítsuk meg Európát más tagszervezetei hogyan voksoltak.

Éppen ezért az Origo megkérdezte a Momentum Mozgalom sajtóosztályát, hogy

A liberális párt azonban nem volt hajlandó reagálni a sajtó jogos felvetéseire.

Az alábbi kérdéseket küldtük el nekik:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Cioloş megválasztását a Momentum Mozgalom két EP-képviselője is támogatta?
  2. Van tudomásuk arról, hogy az új frakcióvezetőjük az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom (Fekete Március) kirobbantásában kulcsszerepet játszó Vatra Românească (Román Tűzhely) nevű szélsőjobboldali szervezet kolozsvári tagozata ifjúsági szervezetének az elnökhelyettese volt?
  3. Tudják Önök, hogy Cioloş ezt követően a vállaltan magyarellenes és antiszemita Gheorghe Funar kolozsvári polgármester szélsőjobboldali pártjának (Román Nemzeti Egység Párt) az ifjúsági szervezetét vezette?
  4. El kíván határolódni a Momentum Mozgalom Dacian Cioloştól, illetve a régebb hozzá kötődő szélsőjobboldali, magyarellenes és antiszemita politikai formációktól?
  5. Mi a véleményük arról, hogy az RMDSZ szerint Cioloş miatt nem kerülhetett fel az UNESCO világörökségi listájára a csíksomlyói búcsú, akkor mikor ő még miniszterelnök volt?
  6. Mi a véleményük arról, hogy az erdélyi magyarságnak - Cioloş szerint - nincs joga számon kérni a román féltől azokat a kisebbségi szempontból pozitív ígéreteket, amelyeket az 1918. december 1-én elfogadott Gyulafehérvári Nyilatkozatban nekik ígértek az erdélyi románok, és amely dokumentum a modern Románia alapköve lett?
  7. Mi a véleményük arról, hogy Cioloş még miniszterelnökként azért váltotta le Temes megye magyar alprefektusát, mert ő az autonómia szükségességéről beszélt?

Az ugyanakkor önmagáért beszél, hogy Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, aki 2018-ban a liberális párt kaposvári képviselőjelöltje volt, és nem mellesleg Soros budapesti egyetemén tanult közpolitikát,

a Facebook-oldalán gratulált a magyarellenes Renew Europe új elnökének, sőt még közzé is tett tőle egy idézetet.

Forrás: FACEBOOK