Őrizetbe vették a 2015-ös párizsi terroristák egyik segítőjét

síró párizs merénylet
A woman prays at messages and flowers left at a rail cordon close to the Bataclan theatre in the 11th district of Paris on November 14, 2015, the day after a series of attack on the city resulting in the deaths of more than 128 individuals. Some 80 people were gunned down at the Bataclan theatre in Paris late November 13, during a concert by the US band Eagles of Death Metal. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a németországi Drezdában a 2015 novemberében Párizsban történt merényletsorozat elkövetőinek egy feltételezett támogatóját.
Vágólapra másolva!

A bosnyák állampolgárt a szövetségi bűnügyi hivatal egy különleges bevetési egységének közreműködésével fogták el még június 20-án.

A 39 éves férfit európai elfogatóparanccsal körözték a belga hatóságok.

Terrorista szervezet támogatásával gyanúsítják a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletekkel kapcsolatban

– áll a drezdai ügyészség közleményben.

A gyanúsítottat a brüsszeli vizsgálóbíróság körözése alapján kiadatási őrizetbe helyezték. A német hatóságok is felfigyeltek rá, az úgynevezett háborús fegyverekre vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúja miatt két másik, szintén bosnyák állampolgár ellen indított nyomozásban került látókörükbe. Ezt az eljárást tovább folytatják.

Gyászolók a Bataclan előtt a merényletek másnapján, 2015. november 14-én Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A 2015. november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg.

A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A Szíriában kitervelt támadássorozatot többségében Belgiumban élő francia állampolgárok hajtották végre, akiket az Iszlám Állam képzett ki Szíriában.